Fed-ülés és amerikai GDP-növekedés a jövő heti naptárban

Számos német és európai makroadat mellett a görög parlamenti választások eredménye, az amerikai Fed januári kamatdöntő ülése és az Egyesült Államok negyedik negyedévi GDP-növekedésének első becslése lehetnek a főbb piacmozgató tényezők a jövő héten.


A jövő hét egyik meghatározó piaci tényezője a görög parlamenti választások eredményének értékelése lesz. Hétfő délután ül össze Brüsszelben az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa a választások eredményének és annak tükrében a mentőcsomag további sorsának a megvitatására. 

A jövő heti makrogazdasági naptárban nagy számban szerepelnek németországi adatok, de fontosabb euróövezeti és uniós adatok közzététele is várható.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaság, a német állapotának felmérésére számos mutató nyújt majd lehetőséget: 

Hétfőn a német ifo gazdaságkutató intézet teszi közzé januári német üzleti hangulatindexét. Elemzők az előző havi 101,1 ponthoz képest javulást, 102,6 pontot várnak. Szerdán a GfK piackutató intézet indexe jelenik meg a német fogyasztói hangulat februári alakulásáról. A mutató a várakozások szerint 9,1 pontra emelkedhet az előző havi 9,0 pontról.

Csütörtökön a januári német foglakoztatási adatokat teszi közzé a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. A munkanélküliek száma az előrejelzések szerint 13 ezerrel csökken az előző havi 27 ezres csökkenés után, a munkanélküliségi ráta pedig marad 6,5 százalék. 

A januári német fogyasztói árindexek is csütörtökön jelennek meg, szintén a Destatis közlésében. Az előrejelzések szerint az árak tovább csökkentek a legnagyobb uniós nemzetgazdaságban. 

Az Eurostat pénteken teszi közzé az EU januári fogyasztói árindexének előzetesét, ami a jelzések szerint az árak további csökkenését mutatja. Az EU decemberi munkanélküliségi rátája a várakozások szerint változatlanul 11,5 százalék lesz.

Az európai makromutatók sorát az Eurostat az EU decemberi kiskereskedelmi forgalmának adataival kedden nyitja, szerdán pedig az Európai Bizottság teszi közzé januári uniós üzleti, fogyasztói, szolgáltató- és feldolgozóipari hangulatindexeit. Elemzők minden adatra némi javulást várnak.

A jelentősebb európai makroadatok sorában említést érdemel a kedden megjelenő negyedik negyedévi brit GDP-növekedés is.

A legfontosabb GDP-növekedési adat azonban az Egyesült Államoké lesz, ezt pénteken teszik közzé. A negyedik negyedévi GDP növekedésének első becslése várhatóan a növekedési ütem némi lassulását mutatja majd a harmadik negyedévihez képest. A negyedik negyedévi fogyasztói kiadások viszont valószínűleg négy éve a legnagyobb mértékű növekedést mutatják majd. 

A fontosabb amerikai mutatók sorát a Markit Economics gazdaságkutató intézet nyitja kedden a januári szolgáltatóipari BMI közzétételével. 

Szintén kedden jelenik meg a tartós fogyasztási cikkek decemberi megrendeléseinek alakulását tükröző adat. A várakozások szerint a megrendelések 0,6 százalékkal növekedtek az előző havi 0,7 százalékos csökkenés után. 

A Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet is kedden hozza nyilvánosságra januári fogyasztói hangulatindexét. A mutató várhatóan 95,0 pontra emelkedik 92,6 pontról, több mint hét éve a legmagasabb szintre. 

Az újlakás-értékesítés decemberben a várakozások szerint emelkedik majd valamelyest az előző havihoz képest, ami négyhavi mélypont volt. 

Szerdán fejezi be az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) idei első kamatdöntő ülését. A piacok a kamatemelési ciklus kezdetére vonatkozó jelzéseket várnak a testülettől a javuló amerikai gazdasági teljesítmény és az inflációs célhoz közeli áremelkedési adatok tükrében. 

A jövő héten teljes lendületet vesz a folyamatban lévő tőzsdei eredménybeszámoló periódus. 

A nagyobbak közül hétfőn a Microsoft, a Texas Instruments, kedden a 3M, az AT&T, Apple, Lockheed Martin, Pfizer, a Procter & Gamble, a Yahoo, az Ericsson AB, a Royal Philips NV, a Siemens AG és a Novartis AG, szerdán az Electrolux, a Boeing, a Facebook, a Flextronics, a General Dymanics, a Raytheon, a Nintendo, a Canon, a Roche és a Nordea Bank, csütörtökön Samsung Electronics Co, az NTT Docomo Inc, a Nomura Holdings Inc, Deutsche Bank AG, a Royal Dutch Shell Plc, a Nokia Oyj, az Amazon.com, a Dow Chemical, a Ford Motor, a Google, a Harley-Davidson, pénteken pedig az Eli Lilly és a Xerox teszi közzé negyedéves eredmény beszámolóját.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: