Bővítették a szabolcsi Kemecse szennyvíztelepét

Befejeződött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén a szennyvíztisztító telep kapacitásbővítésével kapcsolatos, csaknem 285 millió forintos uniós támogatású beruházás, melyet zárórendezvényét kedden tartották a Nyíregyházához közeli kisvárosban.


A program vissza nem térítendő támogatásának mértéke eléri a 85 százalékot, az önerőt kormányzati támogatásból finanszírozta az önkormányzat - hangzott el az eseményen.

A 4700 lakosú Kemecsén több mint 90 százalékos a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítettsége, a rákötési arány a kiépült hálózaton 77 százalék. A város eddigi szennyvíztisztító telepe erősen túlterhelt volt, emiatt az önkormányzat és a szolgáltató nem tudta további rákötésekre ösztönözni a lakosságot - olvasható a program honlapján.

Lipők Sándor, Kemecse Fidesz-KDNP-s polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, a beruházással érintett terület osztatlan közös tulajdonban volt, az önkormányzat csaknem tíz év elteltével, 2010-ben tudta teljesen a saját tulajdonába venni. A pályázat 2011-ben nyújtották be, a telepbővítés pedig tavaly év végére készült el.

A beruházás révén a telep korábbi, napi 170 köbméteres kapacitását 500 köbméteresre növelték, emellett elkészültek a technológiai fejlesztések: gépeket telepítettek, felújították az üleptő- és fertőtlenítő medencéket, a folyékony hulladék fogadót, valamint szociális épületet építettek és kiépítették a telep távvezérelt irányítástechnikáját is.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: