Ciprusra menekíthetjük ki a pénzünket

Több száz magyar céget érinthet kedvezően a ciprusi pénzügyminisztérium januári rendelete, amely újra kereskedelmi banki hatáskörbe helyezi a nagyobb összegű külföldi átutalások engedélyezését - hívja fel a figyelmet keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.


Kifejtik: vélhetően a ciprusi pénzügyi szektorban két évvel ezelőtt megingott befektető bizalom helyreállítására törekszik a ciprusi kabinet azzal, hogy január közepén egy pénzügyminiszteri rendelettel számos korábbi pénzforgalmi korlátozást enyhítettek. A cég szerint ez lehet az első biztató lépés abban a folyamatban, amelynek a végén - várhatón már idén tavasszal - feloldják a két évvel ezelőtt életbe léptetett pénzforgalmi korlátozásokat.   

A közleményben Kölber Ferenc, a Baker Tilly Hungária ügyvezető igazgatója a  legfontosabb változásnak nevezi, hogy a rendelet értelmében a továbbiakban nem szükséges a Ciprusi Központi Bank külön engedélye a 2 millió eurót meghaladó - a szokásos üzletmenethez kapcsolódó - külföldre irányuló vállalatközi kifizetések esetén: az átutalási kérelmeket mostantól a számlavezető bankok is elbírálhatják. Emellett mind jogi, mind természetes személyek esetében 10 ezerről 20 ezer euróra emelkedik az országból egy összegben, bankonként, szabadon kiutalható pénz összege. Akik készpénzzel hagynák el az országot, azok is az eddigi 6 ezer euró helyett immár 10 ezer euróval távozhatnak törvényesen.  

Az intézkedések 600-700 működő magyar céget érinthetnek - jellemzően nemzetközi cégstruktúrák tagjait - illetve, ezen felül szintén legalább több száz magánszemélyt is bizakodással tölthetnek el, hiszen két év után ez az első előrelépés a befagyasztott betétek kapcsán, illetve likviditáshoz juthatnak azok, akik 2013 márciusa óta sehogy, vagy csak nagyon nehezen férhettek hozzá betétjeikhez - mutatott rá Kölber Ferenc.

Hozzátette: a nemzetközi offshore-struktúrák kialakításában évtizedekig kulcsszerep jutott a Cipruson bejegyzett holdingcégeknek. Magyar vállalkozások is gyakran iktattak be a kedvező adózási feltételeket biztosító uniós szigetországban alapított holdingokat a nemzetközi tulajdonosi láncba, amelynek révén osztalék kifizetéseik éveken keresztül adómentesen hagyhatták el az Európai Uniót. A Baker Tilly Hungária vezetője szerint a moratórium miatt sokmilliárd forintnyi hazai vagy hazai társaságokhoz kötődő pénz "ragadhatott be" ideiglenesen Cipruson.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: