Egyre olcsóbb a sertés, oda a termelők nyeresége

Az alacsonyabb takarmányárak és főleg az augusztusban bejelentett orosz embargó hatására nyár óta csökkennek az élősertés-árak Európa legtöbb országában - írta a Világgazdaság.


A magyar sertésárak is - részben az alacsonyabb takarmányárak, jelentős részben pedig az orosz embargó miatt beragadt készletek miatt - nagyot zuhantak néhány hónap alatt. Míg nyáron még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, addig jelenleg ez mindössze 340 forint körül van.

A mozgás kihat a hizlalni szánt malacok árára is, egy 25 kilogrammos választási malac ára néhány hónap alatt 18 ezer forintról 11 ezer forintra csökkent. Ennél az árszintnél már a legkomolyabb technológiát alkalmazó sertéstartók sem termelnek nyereséget - írta a lap.

Hasonló a helyzet a baromfi esetében is, igaz, nem ennyire brutális az árcsökkenés. A tej felvásárlási ára viszont rövid idő alatt 10 százalékot esett, így mára 90 forint alatt van. A baromfi és a tejágazat azonban Magyarországon tőkeerősebb, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokkal ütésállóbb, mint a régóta nehézségekkel küzdő sertéságazat - írta a Világgazdaság.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: