Eladta az Accor közép-európai szállodáit az Orbisnak

Megállapodást kötött a francia Accor szállodalánc az érdekeltségébe tartozó lengyel Orbis szállodacsoporttal az Accor 46 kelet-közép-európai szállodájának átvételéről; a 142,3 millió eurós ügylet eredményeként az Orbis a régió 16 országában kizárólagosan képviselheti az Accor összes márkáját - közölte az Orbis az MTI-vel csütörtökön.


Az Accor szállodalánc még tavaly októberben jelentette be, hogy el akarja adni kelet-közép-európai érdekeltségeit, az eladásra kínált szállodák egy része saját tulajdonú, részben pedig lízing és franchise szerződések alapján működtetett. Az Accor november végéig kizárólagos tárgyalási jogot biztosított az Orbisnak.

A január 7-én aláírt megállapodás eredményeként az Orbis irányítása alá 6 ország - Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia - 46 Accor szállodája került. A szállodák mindegyike az Accor márka egyikeként - Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Ibis és Ibis budget - működik. Közülük 38 már üzemel, 8 szálloda pedig fejlesztés alatt áll - utóbbiak közül 5 hotel franchise, míg 3 hotel menedzsment szerződés keretében fog működni. A szállodák 76 százaléka az egyes országok fővárosában található.

A közlemény idézi Gilles Clavie-t, az Orbis Igazgatótanácsának elnökét, aki elmondta: a tranzakció illeszkedik az Orbis stratégiájához. Az Orbis egy úgynevezett Master License szerződést is kötött az Accorral, ami a cég számára jogosultságot biztosít arra, hogy 2035-ig az Accor márkákhoz tartozó szállodákat a régió 16 országában üzemeltesse, amely időszak magában foglal egy minimum 10 éves kizárólagosságot is. Hozzátette, hogy a tranzakcióval az Orbis szállodáinak száma meghaladja a 100-at, és a további fejlődés lehetősége 16 országban nyílik meg. 

A közlemény szerint az Orbis csoport elsősorban menedzsment és franchise megállapodások keretében kíván tovább terjeszkedni, esetenként a tulajdonszerzés lehetőségét is fenntartva. Az Orbis csoportot jelenleg Közép-Európa 8 országának több mint 100 szállodája alkotja, összesen közel 19 ezer szállodai szobával rendelkezik.  

Az Accor csoport 92 országban mintegy 3600 szállodával és 470 ezer szobával rendelkezik.

Az Accor-Pannonia Hotels Zrt. az Accor csoport magyarországi leányvállalata 1993 óta van jelen Magyarországon. Az Accor-Pannonia Hotels közel 18 szállodát üzemeltet Magyarországon Sofitel, Novotel, Mercure és Ibis márkanéven.

Forrás: MTI 
Közreadó: Pólus Média&n

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: