Elemzők: a vártnál jobb lett a novemberi kiskereskedelmi adat

A vártnál jobb lett a novemberi kiskereskedelmi adat, amelyet egyértelműen az üzemanyag-eladások húztak fel - kommentálta az MTI-nek a Buda-Cash és a K&H makroelemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait.


A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint novemberben az előző havival azonos, 5,2 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy egyértelműen az üzemanyag-eladások húzták a kiskereskedelmi forgalmat, amelynek 5 százalék körüli növekedése idén is fennmaradhat. A szakértő szerint, mivel az infláció alacsony, a rendelkezésre álló jövedelmek pedig nőnek, 2014 utolsó negyedévében a belső fogyasztás jelentős mértékben hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez.

Az elemző kifejtette, hogy a nem élelmiszerek forgalma gyorsuló tempót mutat, hiszen 2014 májusa és júliusa között még csak 3 százalék körüli volt a növekedés. A szakember rámutatott arra is, hogy az élelmiszereknél novemberben 3,4 százalékos volt a növekedés, ami elmarad a kiskereskedelem 5,2 százalékos novemberi bővülésétől. Igaz, a múlt év első 11 hónapjában az élelmiszereknél mért 5,1 százalékos növekedés megegyezik a kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékos tizenegy havi emelkedésével.

Németh Dávid szerint 2015-ben 5 százalék körüli növekedés várható a kiskereskedelmi forgalomban, az infláció mértéke még mindig alacsony és a nettó reálbérek növekedése miatt a lakosság többet tud költeni.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház senior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a piac által várt lassulással szemben novemberben fennmaradt a kiskereskedelem bővülésének 5 százalék feletti dinamikája. Hozzátette: viszonylag erősnek mondhatók az adatok, de ez jórészt az üzemanyagárak csökkenéséből eredő többletkeresletnek volt köszönhető. Rövid távon ez a hatás továbbra is segítheti az élénkülést, emellett a foglalkoztatási helyzet javulása és a devizahiteles elszámolások is erősíthetik a lakosság fogyasztási kedvét - közölte az elemző. Ennek szerepe a gazdasági növekedésben tovább emelkedhet, folytatva az előző negyedévek tendenciáit - vélte a Buda-Cash szakértője.

Az éves kiskereskedelmi index augusztus óta az 5 százalék körüli tartományban mozog, ami valamivel jobb a megelőző három hónap 2-4 százalékos értékeinél, ugyanakkor a tavaly év eleji 6-9 százalékos dinamikához képest lassulást jelent az elemző szerint.

Réczey Zoltán hozzátette: az üzemanyag-kiskereskedelem 8,5 százalékos forgalombővülésével egyidejűleg lassult az élelmiszer kiskereskedelem (3,7-ről 3,4 százalékra) és a nem élelmiszer-kiskereskedelem növekedése is (6,6-ról 5,8 százalékra).

Forrás: MTI 
Közreadó: Pólus Média&n

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: