Erősíteni kell a turizmusban a minőségre törekvést

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint erősíteni kell a magyar turizmusban a minőségre törekvést az ágazat rekordteljesítményének fenntartásához. A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázat 10. jubileumi átadásán kedden, Budapesten aláírták a védjegyrendszer akkreditációjának újabb ötéves meghosszabbítását is.


Az államtitkár úgy fogalmazott: nagy szükség van arra, hogy a magyar turizmusban - ahogy a gazdaság más szegmensében is - erősítsék a minőségre törekvést, hiszen a nemzetközi verseny egyre kegyetlenebb kihívásokat állít. 

Hozzátette, hogy a turizmus kiemelkedően jól teljesít, 2014-ben rekordévet zár, a gazdaság teljesítményéhez, a GDP-hez ilyen magas mértékben hozzájáruló idegenforgalommal az ország még nem rendelkezett. Az ágazat további erősítéséhez szükség van a szolgáltatások minőségének fenntartására, megújítására, ennek egyik módja a Magyar Turizmus Minőségi díj, amelyet 2014-ben 31 szolgáltató - köztük 21 szálláshely és 10 vendéglátóhely érdemelt ki. Arról is beszélt, hogy több éven át, kormányváltáson átnyúlóan zajlott a minőségbiztosítási elismerési rendszer előkészítése, amely az elmúlt tíz évben az unió által akkreditált minőségi díjjá vált. 

Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a zrt. pályázati programjának célja a kis- és középvállalkozások, szolgáltatók minőségi munkájának segítése, és jobb piacra jutási lehetőség biztosítása számukra. Rámutatott arra, hogy a turizmus a gazdaság húzóágazatává vált. Az idei évben a cél ezeknek az eredményeknek a megismétlése, és meghaladása - szögezte le. A díjazottak a szakma legkiválóbbjai, 2014-ben a legtöbbet tettek a turizmus és a vendéglátás hírnevének öregbítéséért.

A díjátadón az önkéntes jelentkezésen alapuló védjegyrendszer akkreditációját újabb öt évre, 2020-ig meghosszabbította a HOTREC, a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége.

Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az MT Zrt. programjában részt vevők száma évről-évre egyre gyarapszik, ami hozzájárul Magyarország, mint minőségi úti cél hírnevéhez. Bejelentette: az MT Zrt. pályázatát a HOTREC a legkisebb kétséget kizáróan fogadta el, döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a European Hospitality Quality (EHQ) minősítési rendszer elismerést jelző Q jel használatára is.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke fontosnak nevezte a minőségről szóló folyamatos tájékoztatást. Kitért arra, hogy a minőség elismerésének különböző rendszerei ismertek, a Magyar Turizmus Minőségi Díj és Hotelstars egymást kiegészítik. Utóbbi igazgatótanácsának Magyarország az elnöke, és jelenleg Budapesten ülésezik.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot évente egyszer hirdeti meg a Magyar Turizmus (MT) Zrt., a díj 3 évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó és a cím használatára. Jelenleg 84 szálloda, 19 étterem, összesen 103 szolgáltató bejáratánál látható a tábla.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: