Az IMF Romániába osztogatja a parancsokat

Megkezdte romániai látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a frankhitelesek megsegítéséről tervezett román intézkedésekről és az állami vállalatok helyzetéről folytat megbeszéléseket a bukaresti hatóságokkal.


A látogatás része a soron következő felülvizsgálati látogatásnak, amelyre azért kerül sor, mert Románia 2013-ban két éves elővigyázatossági hitelszerződést kötött az IMF-el. Ennek értéke 4 milliárd euró, amiből 2 milliárdot az Európai Bizottság biztosít.

Az IMF látogatás napirendjén várhatóan hangsúlyosan szerepel a frankhitelesek megsegítése érdekében tervezett román intézkedések. Hétfőn az IMF aggodalmát fejezte ki levélben a magáncsődtörvény intézményének tervezett bevezetésével kapcsolatban, és közölte, hogy a valutahitelek lejre való átváltását sem támogatja. Arra kérte a román hatóságokat, hogy ezeknek az intézkedéseknek az elfogadása előtt végezzenek alapos hatástanulmányt, és folytassanak párbeszédet a bankokkal.

Hétfőn a küldöttség a Román Nemzeti Banknál kezdte el a február 10-ig tartó találkozósorozatot, amelynek keretében a kormánnyal, a román államelnökkel, munkáltatókkal, szakszervezetekkel és pártok képviselőivel is megbeszéléseket folytatnak.

A frankhitelesek problémájának felmerülése előtt az eredeti tervek szerint a tárgyalások fő napirendi témája állami vállalatok magánosítási folyamata lett volna, illetve annak megvizsgálása, hogy mennyire volt sikeres több olyan stratégiai fontosságú állami társaság hatékonnyá tétele, amelyeket nem terveznek privatizálni.

A román hatóságok vállalták, hogy a versenyszférából alkalmaznak vezérigazgatókat közlekedési, távközlési és energetikai vállalatok élére, így kivonják ezeket a társaságokat a politika befolyása alól, s kizárólag piacgazdasági szempontok szerint teszik hatékonnyá működésüket. 

Az Adevarul című román napilap szerint a közlekedési minisztériumhoz tartozó vállalatok esetében ez a stratégia csak részben volt sikeres, mert a versenyszférából érkező vezérigazgatóknak is erőteljes politikai nyomással kellett szembesülniük, egyeseket közülük le is váltottak politikai nyomásra. Ugyanakkor a lap megállapítja, hogy összességében Romániának sikerült csökkentenie az állami vállalatok veszteségeinek halmozását, sőt egyes esetekben, ezek a vállalatok ismét nyereségessé váltak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: