Megkezdődött a Principális-csatorna mederkotrása

Megkezdődött az elmúlt időszakban számos kiöntést okozó Principális-csatorna mederkotrása, a munkálatokat két szakaszra osztva, Magyarszerdahely és Felsőrajk között indították el - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerdán az MTI érdeklődésére.


Gaál Róbert arról számolt be, hogy az igazgatóság működési területén elsőként a felső, 14 kilométeres szakaszon kezdődtek el a kotrási munkálatok, amelyek mintegy 34 millió forintba kerülnek. A Bajcsa és Kiskanizsa közötti 9 kilométeres alsó szakasz tisztítására a tervek elkészültek, a szükséges, 100 millió forintot meghaladó összeget hamarosan jóvá hagyják, ezt követően pedig elindulnak itt is a kotrógépek - közölte.

Mint az igazgató felidézte: az elmúlt években önkormányzatoktól és gazdálkodóktól a kiöntések miatt érkezett panaszok kapcsán sürgőssé, halaszthatatlanná vált a kotrási munkák elvégzése. A problémát az okozza, hogy a Principális medrét benőtte a növényzet, a meder iszapossá vált, de hiányoznak a védművek is a csatorna mentén.

A két szakaszra osztott munkálatok első lépéseként a 14 kilométeres felső szakaszon kezdték meg a mederkotrást, valamint a növényzet irtását, s ez utóbbi során csak a mederben lévő, a víz lefolyását, illetve a munkavégzést akadályozó növényzetet távolítják el. A munkálatok költsége mintegy 34 millió forint, a feladat elvégzését - az időjárástól függően - várhatóan tavaszra fejezik be.

A Principális-csatorna Nagykanizsa térségében lévő 9 kilométeres szakaszán a kotráshoz szükséges tervek már elkészültek, a feladat elvégzéséhez szükséges, 100 millió forintot meghaladó összeg jóváhagyása után a munkák azonnal elkezdődnek. Ezen az alsó szakaszon szintén növényzetirtási és kotrási munkákat végeznek, eltávolítják a mederben lévő és a kiviteli munkát akadályozó növényzetet, valamint az iszapot.

Gaál Róbert közölte: a kotrási és növényzetirtási feladatok elvégzése után a Principális-csatorna mindkét szakaszán biztosítani lehet az árvizek zavartalan levonulását. Kitért arra is, hogy a csatorna jelenlegi teltsége miatt, illetve a csapadék hatására esetlegesen kialakuló hirtelen árvízi elöntések megakadályozására december 31-e óta vízkárelhárítási készültség van érvényben a Principálison.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: