Vissza kell vonni az ekáer-rendeletet

Vissza kell vonni a  Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerint az ekáer-rendeletet (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), a szervezet mindezt a vállalatok visszajelzéseire hivatkozva közölte szerdán az MTI-vel.


A közlemény szerint ez lehet az egyetlen megnyugtató megoldás.

Az áfacsalások megakadályozásával továbbra is komolyan kell foglalkozni, de a megoldás kidolgozásához nélkülözhetetlen az alapos szakmai előkészítés és a gazdaság szereplőivel való együttműködés - szögezi le közleményében az MLBKT.

A közlemény szerint a tisztességes gyártókat, kereskedőket, fuvarozókat lehetetlen helyzetekbe sodorja a január elseje óta működő ekáer, miközben az utaztatásos áfacsalásokat nem akadályozza meg.

A szakmai szervezet közleményében arra mutat rá, hogy a jogszabály számos ponton betarthatatlan, a legnagyobb jóindulattal is. Olyan adatok szolgáltatására kötelezi ugyanis a vállalkozásokat, amelyeket képtelenség időben beszerezni a nemzetközi partnerektől. Ha a tesztidőszak élesbe fordul, az EU más tagállamaiban működő cégekkel való üzletkötés rendkívül sok egyeztetést és körültekintést igényel majd, amely kihat a gazdaság fejlődésére is - hangsúlyozzák.

Jelzik ugyanakkor, hogy az adókerülőknek számos kiskaput hagyott a törvényalkotó. Már most látható, hogy az áfacsalásban gyanúsnak nyilvánított, kockázatos termékek az ekáer indulása után 21 nappal sem tűntek el a forgalomból - teszik hozzá.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: