Megvan az uniós programok sikeres zárásához szükséges létszám

Felülvizsgálja a Miniszterelnökség a 2007-2013 közötti időszak operatív programjainak zárásához szükséges létszámot, és szükség esetén bővítik a kapacitásokat - derül ki a 2015. évi cselekvési tervről szóló kormányhatározatból, amely csötörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.


A határozat szerint a kormány a 2007–2013-as uniós programok zárása során a 100 százalékos kifizetésre, valamint a költségvetési kockázat kizárására, illetve minimalizálására törekszik.

A 2007–2013 közötti programozási időszak operatív programjai keretében pályázati kiírás 2015. február 15. után nem hirdethető meg, a határidőn túl a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet pályázatot kiírni.

A kötelezettségvállalások megtételének határideje 2015. április 15. Ezen túl a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet kötelezettséget vállalni, és ha a kötelezettségvállalásból olyan költség keletkezik, amit nem lehet az Európai Uniónál elszámolni, akkor az a kötelezettségvállaló minisztérium költségvetését terheli.

Támogatási szerződések 2015. május 15-ig köthetők, a határidőn túl a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet támogatási szerződést kötni. Ha a szerződésből el nem számolható költség merül fel, az a kötelezettségvállaló minisztérium költségvetését terheli.

A kormányhatározat szerint legkésőbb március 31-ig felülvizsgálják a tartaléklistákat, és megszüntetik, ha azok alapján kötelezettség már nem vállalható. Ezt követően csak a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet tartaléklistát megszüntetni.

A már megkötött támogatási szerződéseket, valamint a kibocsátott támogatói okiratokat felülvizsgálják, és azokat megszüntetik, illetve visszavonják, ha a kedvezményezett utolsó kifizetése 2015. december 31-ig nem történik meg. Ugyanez vonatkozik azokra a kedvezményezettekre is, akik 90 napja nem tudják köztartozás-mentességüket igazolni.

Ha egy költségvetési szerv uniós projektje 2015. december 31-ig a projektgazdának felróható okból késik, az emiatt keletkező forrásvesztéssel vagy költségvetési többletteherrel megegyező összeggel csökken a központi költségvetési szerv finanszírozása a 2016. évi központi költségvetésből, az általa biztosított közfeladat ellátásának sérelme nélkül. Ugyanez vonatkozik hasonló esetben az engedélyező szervekre és az önkormányzatokra is.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: