Mol: a Shaikan mező elérte a 40 ezer hordóegyenérték termelési szintet

Az észak-iraki kurd régióban elhelyezkedő Shaikan mező december 27-én elérte a 40 ezer hordóegyenérték napi termelési szintet, két nappal később az első és a második termelőegységből rekordszámú, 354 tankautót töltöttek meg mintegy 58 ezer hordó kőolajjal – jelentette a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján hétfőn.


A Mol közölte, hogy a kőolajat törökországi kikötőkbe szállították és tovább exportálják.

A közlemény idézi Alexander Dodds-ot, a Mol kutatás-termelés ügyvezető igazgatóját, aki szerint a 40 ezer hordó elérése mérföldkő a projektben, s a mező további potenciálja óriási.

Elmondta: partnerükkel és a kurdisztáni régió természeti erőforrások misztériumával közösen azon dolgoznak, hogy a mező leghatékonyabb fejlesztése révén minél hamarabb további sikereket érjenek el.

A vállalat arról is tájékoztatott, hogy megkezdődött egy újabb termelőkút, a Shaikan-11 mélyítése, amely egy már meglévő, 11 kilométer hosszú vezetékkel a második termelő egységbe lesz bekötve a Shaikan blokkban.

A magyar olajipari társaság korábbi közleménye szerint a Shaikan blokk kitermelése tavaly 25 ezer hordó volt naponta, majd a decemberben bekötött további három kút (Shaikan-7, -8 és -10) termelésbe állítása lehetővé tette a termelési szint növelését. A Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, a másik tulajdonos a Gulf Keystone Petroleum, amely a kutatás-kitermelést is irányítja.
A kurd régió másik blokkja, az Akri-Bijeel, amelynek a Mol 80 százalékos részesedéssel operátora - a magyar cég irányítja a kutatásokat -, míg a Gulf Keystone Petroleumnak 20 százalékos a részesedése. A tervek szerint a magyar olajtársaság 2015-ben 500 millió dollárt költ az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokk mezőlehatárolási és termelési programjára – közölte a Mol korábban.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: