Nem gyengülhet a minőségi magyar élelmiszerek védelme

Nem gyengülhet a minőségi magyar élelmiszerek védelme - fogalmazta meg a magyar álláspontot Brüsszelben hétfőn Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor megbeszélést folytatott Phil Hogan-nel, az Európai Bizottság agrárügyekért felelős tagjával.

Nem gyengülhet a minőségi magyar élelmiszerek védelme

A szaktárcának a tárgyalásokról kiadott közleménye szerint a találkozón a felek áttekintették az aktuális uniós agrárügyeket, így az orosz embargó, a közös agrárpolitika egyszerűsítése, és az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások kérdéseit. Az orosz behozatali tilalom kapcsán Phil Hogan úgy vélekedett, hogy az új exportpiaci irányok kihasználásával, valamint az orosz féllel folytatott magas szintű tárgyalások eredményeként a nyomás enyhülhet az európai piacon. 

Az Oroszországba irányuló, közel egy éve tiltott európai sertésexport jelentős része az eltelt idő alatt új, keleti piacokat talált. Amennyiben rövid távon nem történne érezhető javulás a piacon, az európai védőhálós intézkedések alkalmazhatók. Ezekre azonban Hogan szerint nem lesz szükség, mert a stabilizálódás felé halad a piac.

Az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások ügyében a magyar tárcavezető kiállt a GMO-mentes köztermesztést lehetővé tevő új uniós jogszabály, valamint az eredetvédelem, földrajzi oltalom alatt álló termékkör megvédése mellett. A biztos úgy nyilatkozott, hogy a védelem szintje egyik esetben sem csökkenhet, semmilyen kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így például a GMO-szabályozást sem.

Az EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) egyszerűsítése politikai prioritás Phil Hogan számára. Fazekas Sándor a közlemény szerint elmondta, hogy Magyarország is elkötelezett a gazdák terheinek csökkentése mellett. Az idén hatályba lépő új "zöldítési" követelmények kapcsán a magyar miniszter kiemelte, hogy összhangra kell törekedni a környezeti-fenntarthatósági és a termelési szempontok között. Ezzel egyetértve az uniós biztos jelezte, hogy a rendszert a Bizottság is így kíséri figyelemmel, és szükség szerint változtatásokat is javasolhatnak.

A tájékoztatás szerint a tavaly november óta hivatalban lévő ír nemzetiségű biztossal hosszú ideje kiváló kapcsolatokat ápol magyar kollégája. Phil Hogan korábban ír környezetvédelmi miniszterként tevékenykedett, a két tárcavezető pedig eredményesen működött együtt a 2011-es magyar és a 2013-as ír EU-elnökség alatt. Fazekas Sándor meghívta kollégáját az idén szeptemberben megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK) - tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: