Környezetvédelmi fejlesztést támogat az Alliance Jura-Hongrie

Hétszázötven millió forint tőkét fektet az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt AJH Növekedési Kockázati Tőkealap a győri székhelyű Pannon Tyre Recycling Zrt.-be.

Környezetvédelmi fejlesztést támogat az Alliance Jura-Hongrie

A társaság Balatonfűzfőn valósít meg kapacitásnövelő beruházást, amelynek eredményeként évente ötezer tonna gumiabroncs-hulladékot tud környezetbarát módon feldolgozni - közölte a tőkealap-kezelő hétfőn az MTI-vel.

A projekt szakmai hátterét adó Pirolisis Projekt Kft. tulajdonosai, magyar kutatók, mérnökök és üzletemberek egy csoportja az elmúlt hét évben kifejlesztett és szabadalmaztatott egy úttörő pirolízis technológiát, amelynek működését ipari méretű pilotüzemben tesztelték és validálták.

A befektetés célja a pirolízis üzem kapacitásának megnégyszerezése, amelynek köszönhetően a hulladékfeldolgozás már gazdaságosan végezhető. Az üzem 2016 elejétől termel majd teljes kapacitással.

Az ötezer tonna éves kapacitású üzem felépítésével megkezdődhet a nemzetközi szabadalmi oltalom alatt álló technológia globális értékesítése, valamint újabb fejlesztések is indíthatók más típusú műanyagok hőelbontása területén - idézi a közlemény Nagy Pétert, Pirolisis Projekt Kft. ügyvezetőjét.

Az üzem amellett, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, optimális jövedelemtermelő képességgel is rendelkezik, az egyelőre széles körben és ingyenesen elérhető gumiabroncs-hulladékból állít elő az ipar számára fontos alapanyagokat, mint az olaj, korom és a szén - hangsúlyozta az Alliance Jura-Hongrie.

A rövid távú cél az, hogy az üzem az üzleti tervben szereplő nyereségességi szintet elérje, de a tőkealap-kezelő komoly lehetőséget lát abban is, hogy a világszínvonalú technológia hazai és nemzetközi piacon történő elterjesztésében részt vesz - fejtette ki a közlemény szerint Makra Zsolt, az Alliance Jura-Hongrie Zrt. befektetési igazgatója.

A budapesti székhelyű Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2013 júniusában jött létre, az ötmillió forint jegyzett tőkéjű társaság egyedüli tulajdonosa a svájci székhelyű Alliance Jura-Hongrie Holding SA.

Első alapját, a 4,286 milliárd forint jegyzett tőkéjű AJH Növekedési Kockázati Tőkealapot 2014 áprilisában jegyezte be a Magyar Nemzeti Bank. Befektetője az Alliance Jura-Hongrie Holding SA, valamint az MV Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. közvetítésével az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam.

Az alap futamideje nyolc év, 2015. december 31-ig végez befektetési tevékenységet, a tervek szerint jegyzett tőkéjének 80 százalékát fekteti be.

Az alap befektetési politikájának középpontjában az öt évnél fiatalabb, 5 milliárd forintnál kisebb árbevételű, nem közép-magyarországi székhelyű, nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív kis- és középvállalkozások állnak.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: