Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban novemberben

Az Európai Unióban havi és éves összevetésben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben, a nem végleges számítások szerint.


Szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU egészében pedig 0,8 százalékkal bővült novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest - közölte csütörtökön az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

2013 novemberéhez képest az eurózónában 1,5 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 2,6 százalékkal bővült a forgalom.

Havi szinten a kiskereskedelmi forgalom Portugáliába nőtt a legnagyobb mértékben, 3,0 százalékkal, majd Lengyelország (2,3 százalék) és Románia (2,1 százalék) következik. A legnagyobb csökkenést, 2 százalékot, Finnországból jelentették, míg Ausztriában 0,5 százalékkal, Belgiumban 0,2 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom volumene októberhez képest.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedést Luxemburgban könyvelték el 10,9 százalékkal, megelőzve Észtországot (9 százalék) és Romániát (8,2 százalék). Finnországban ezzel szemben 2,4 százalékkal, Ausztriában 2,3 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon novemberben havi szinten 0,5 százalékkal, éves összevetésben 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az Eurostat éves adata megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal által szintén csütörtökön közölt előzetes számmal. A KSH havi adatot nem közöl.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: