Csökkentek az ipari termelői árak az EU-ban

Tavaly novemberben 0,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Európai Unióban (EU) - jelentette csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.


Az előző hónappal összehasonlítva az energiaárak 1,2 százalékkal estek vissza, a közbülső termékek ára 0,3 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A beruházási javak és a tartós fogyasztási cikkek termelői ára nem változott novemberben.

A tagállamok közül Görögországban és Ciprusban mérték a legnagyobb havi árcsökkenést, mindkét országban 1,4 százalékosat. A termelői árak csak egy tagországban, Szlovákiában nőttek, 0,3 százalékkal.

Éves összevetésben, 2013 novemberével összehasonlítva 1,8 százalékkal csökkentek az EU-ban a termelői árak. Az energiaárak 6,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,9 százalékkal, a közbülső termékek ára 0,4 százalékkal ment lejjebb. Eközben a beruházási javak 0,7 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 0,9 százalékkal drágultak.

Éves összehasonlításban a legtöbb EU-s országban csökkentek a termelői árak. A legnagyobb visszaesés, 6,6 százalékos, Litvániában volt. A termelői árak csak Romániában és Bulgáriában nőttek, 0,5 százalékkal, illetve 0,3 százalékkal.

Magyarországon novemberben havi 0,7 százalékkal, éves szinten 1,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Eurostat adatai szerint.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: