Rossz hír: Alig maradt szusz a magyar iparban

A beszerzési menedzser index (bmi) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,7 - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).


Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada novemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt a stagnálást jelző 50 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2013. január - 2013 decembere között eltelt évhez képest.

A 2014. december index 4,3 százalékponttal alacsonyabb a novemberi 55 pontnál. December összességében az átlagosnál erősebb hónap volt a korábbi években, az elmúlt három évben a decemberi átlag azonban 50 pont volt.

A részindexek többsége csökkent novemberhez képest. A termelési mennyiség mutatója csökkent novemberhez képest, a mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a tizenegyedik legmagasabb decemberi érték 1995 óta. A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem gyengébb lett.

A beszerzési áraknál a növekedési üteme gyengült, ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvennyolc hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb decemberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent novemberhez képest, és háromhavi bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. Az exportindexnél hasonló a folyamat, az index csökkent az előző hónaphoz képest, és 50 pont alá került, így tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: