Fizetős M0 és megyei matricák: lesznek mégis ingyenes szakaszok?

Finoman szólva sem indult zökkenőmentesen az átalakított e-matrica-rendszer, de így is sok fogyott az új megyei matricákból. Az már kiderült, hogy egy útszakaszt hibásan tettek fizetőssé, január végén pedig más szakaszokat is felülvizsgálhatnak.


A rohamtempóban átalakított és bevezetett útdíjrendszer első hétvégéje messze nem volt zökkenőmentes. Sok helyen akadozott ugyanis a megyei matricák értékesítése és olykor a már megszokott, tíznapos, havi- és éves bérletek eladása is - írja a Népszabadság. Az M1-es és az M7-es autópálya közös fővárosi kivezető szakaszának első kútján februárig nem lehet megyei matricát kapni, a mellette lévő töltőállomáson elvileg lehetne, ám tegnap átmenetileg lefagyott a rendszer. A matricára vadászó autósok - a már fizetős sztrádaszakaszon bliccelve, vagy kerülővel, az 1-es úton megközelíthető - budaörsi benzinkútnál próbálkozhattak, de a rendszer ott is állt. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közeli ügyfélszolgálatán tudtak matricát adni, viszont sokat kellett várni. Országosan a fennakadások ellenére is 267 ezer matricát adtak el az év első négy napján, ebből 160 ezer volt megyei bérlet.

Át kell rajzolni a térképet?

Borsodban elnézték az M3-as autópályát és Miskolcot összekötő M30-as városi elkerülő szakaszát. Mivel az út utolsó etapját hivatalosan főútként helyezték üzembe, így nem lehetett volna díjasítani. Az, aki csak ezért a szakaszért vett bérletet, visszakapja annak árát - írja a lap.

Nem elképzelhetetlen, hogy sikerrel jár a 86-os út fizetőssé tétele ellen tiltakozó és lobbizó honvédelmi miniszter, Hende Csaba. A Hír TV értesülései szerint ugyanis a szaktárca már jelezte, január végén felülvizsgálhatják a díjasított szakaszokat. Szinte bizonyosan a felülvizsgálandó szakaszok közé tartozik a Ferihegyre, azaz a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út is: Budapest belvárosa és a kettes terminál között egy mindössze 200 méteres fizetős szakasz miatt vált csak matricával megközelíthetővé a reptér.

Nem minden személyautónak kinéző járműre érvényes az ötezer forintos megyei matrica. A hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas járművek mellett a 3,5 tonna feletti furgonok és a normál személyautók áruszállító változatai (hátsó ülés nincs, belemezelt/befóliázott oldalablak van) után 10 ezer forintot kell megyénként fizetni, plusz ezen járművek utánfutói is csak díj ellenében használhatják a fizetős utakat.

Talán érinti majd a felülvizsgálat azt a tévedést, illetve hibásnak látszó térképet is, amelyről az Origo számolt be. Ha ugyanis megyei matricával szeretnénk igénybe venni az M1-es rövidke Fejér megyei szakaszát, annak ellenére is két matricát kell vásárolnunk, hogy csak egyetlen megyét érintünk. Az ok feltehetően az, hogy a nagy kapkodásban az illetékesek elnézték a térképet, és kihagyták az egyik megyei csomópontot.

Az Origo összeállítása arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az autópályának nevezett, ám valójában autóútként üzemelő M2-es út kétszer egy sávos szakasza fizetős lett, az M8-as több helyen lényegesen jobb szolgáltatást nyújtó Veszprém megyei részei nem. Csak nem azért, mert a megyeszékhelyen februárban fontos időközi parlamenti választás lesz, amelyen a kormányerők kétharmada múlhat az Országgyűlésben? - kérdezik sokan.

Két matrica/híd, fizetős határátkelők

Az Index útdíjcikke azt tisztázza, hogy az M7-esen kell a Veszprém megyei matrica. Ha tehát Budapestről a Balatonra utazunk és ezt megyei matricával tennénk, összesen négy megyére kell jogosultságot váltani, mert Balatonvilágos előtt az M7-es belelóg Veszprém megyébe. A dologban az a szép, hogy Veszprém megyében ez az egyetlen fizetős szakasz, vagyis másra nem jó ez a matrica.

Van türelmi idő, de nem ingyen: aki január végéig matrica nélkül használja a most már fizetős szakaszokat, az a büntetés több mint 14 ezer forintos tételét megússza ugyan, de egy 1470 forintos eljárási díjat be kell fizetnie.

Bár a Duna-hidak közül a Megyeri (M0) ingyenesen használható - az oda vezető M0-szakaszok persze nem, pontosabban az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza a 11. számú főúttól a 2. számú főútig (a közúti táblázás szerinti 75-ös, Dunakeszi-Újpest lehajtóig) díjmentes -, két másik híd csak két-két matricával vehető igénybe. Az M8-as hídon a Pentele hídon a Fejér megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát, az M9-es hídon pedig a Tolna megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát is meg kell venni, bármelyik irányból hajtunk is fel a hidakra.

Fizetős lett a röszkei határátkelő is. Az M5-ös autópálya az M43-as csomópontig, az M43-as pedig az 5-ös útig volt január elsejéig ingyenes, ennek vége. Bár még nincs tábla, de mind a kilépőknek, mind a belépőknek kötelező a matrica Röszkénél. Ugyanígy fizetős a hegyeshalmi határátkelő Ausztriánál.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: