Szakmai észrevételek a Vidékfejlesztési Programra

Nem kritikát, hanem szakmai észrevételeket fogalmazott meg a magyar Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban az Európai Bizottság (EB); a testület minden tagállam esetében ugyanígy jár el - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel, reagálva a sajtóban napvilágot látott állításokra.


Az agrarszektor.hu internetes portál ír arról, hogy "bonyolultnak tartja" az Európai Bizottság (EB) az új uniós költségvetés ciklus forrásainak felhasználására benyújtott, egyeztetés alatt álló magyar agrár-vidékfejlesztési programot. "Az EB szerint a magyar program túl sok tervezett intézkedést tartalmaz, ez pedig veszélyeztetheti a későbbi végrehajtást." Szakértőkre hivatkozva a hírportál mindehhez hozzáteszi: valószínűsíthető, hogy az elfogadáshoz Magyarországnak csökkentenie kell a programban szereplő intézkedések számát. a portál azt is írta: Brüsszel kifogásolja, hogy Magyarország a tervek szerint túlságosan keveset fordítana a vidékfejlesztéshez sorolt, de közvetlenül nem agrárgazdasághoz kötődő Leader-kifizetésekre. 

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az intézkedések száma elsősorban technikai kérdés. Amennyiben a bizottság feltétlenül szükségesnek tartja, a Miniszterelnökség megvizsgálja a program egyszerűsítését, és ennek keretében a tervezett intézkedések számának csökkentését.

A 2014-2020-as időszakban az uniós tagországok többségéhez hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrás 5 százalékát biztosítja a Leader-programra. Ennek indoka, hogy az új uniós vidékfejlesztési támogatásokból a kormány minél több forrást tudjon vidéki munkahelyteremtésre, beruházásokra, a magyar vidék versenyképességének erősítésére fordítani.

Példaként említik továbbá: az ország mezőgazdasági területéből közel 1,5 millió hektár aszály-érzékeny, ebből jelenleg mintegy 250-300 ezer hektár alkalmas az öntözésre, ám e terület csupán harmadát öntözik ténylegesen a gazdálkodók. Magyarország az uniós tagállamok közül az öntözött terület nagyságát tekintetve az utolsó előtti helyen áll. 

Azon túl, hogy az öntözött területek nagysága jelentősen lecsökkent az utóbbi évtizedekben, a meglévő öntözőrendszerek többsége is elavult és hatékonysága elmarad a kívánalmaktól. A kormány kiemelt célja ezért az ország hatékony öntözési rendszerének kiépítése, s ezzel összefüggésben olyan támogatási rendszer létrehozása. Ez hozzájárul a meglévő öntözőberendezések erőforrás-hatékonyságának javításához és az öntözött területek növeléséhez, csökkentve ezzel a mezőgazdaság klímaváltozásnak való kitettségét. 

Éppen a klímaváltozásra, a szélsőséges időjárásra és az aszályokra történő felkészülés jegyében, a gazdák védelmében, kiszolgáltatottságuk csökkentése érdekében kívánjuk növelni az öntözött területek nagyságát. "Kitartunk ezen álláspontunk mellett, és bízunk abban, hogy az Európai Bizottság megérti szakmai érveinket és sikerül megvédeni a magyar gazdák érdekeit" - olvasható a közleményben.

A tárgyalások mielőbbi sikeres lezárása fontos célkitűzés. Az egyeztetések magas szinten, intenzíven zajlanak az Európai Bizottság illetékeseivel. A Miniszterelnökség szükség esetén nem vár a vidékfejlesztési program hivatalos elfogadására, hanem már azt megelőzően megnyithat egyes pályázatokat, akár nemzeti kockázatra is - tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: