Tovább csökkentheti az alapkamatot az MNB 2015-ben

Stabil külső körülmények esetén újra kamatot csökkenthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ben, a monetáris tanács kedden azonban még várhatóan nem mérsékli az alapkamatot; az idei várható kamatmélypont 1,6-1,9 százalék közé eshet - mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág vezetője a cég keddi budapesti háttérbeszélgetésén.


Elmondta: az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint idén tartósan alacsony olajárakkal, és mérsékelt inflációval lehet számolni Magyarországon, és várhatóan 310 forint alatti euró/forint árfolyam lesz az év végén. Éves átlagban 310 forint/euró  árfolyammal kalkulál az Equilor.

Az egyik fő kérdés Magyarország befektetői megítélése szempontjából, hogy mikor jön a  várt felminősítés, a magyar gazdaság makromutatói erre akár már most lehetőséget biztosítanának - húzta alá Szántó András

Megítélésük szerint 2015 a fordulat éve lehet, hiszen a kedvező makrogazdasági folyamatok, valamint a felminősítés nagy eséllyel fordíthatják a befektetők érdeklődését Magyarország felé.

Szántó András kiemelte: a gazdasági mutatók terén további számottevő javulás idén nem várható, de akár már kisebb erősödés is az ország hitelminősítésének javítását hozhatja. 

Az Equilor elemzői szerint a legfőbb ok, amiért egyre többen számítanak a felminősítésre, hogy idén a háztartások eladósodottságának szerkezetében óriási változás következhet be, a devizahitelek forintosításának köszönhetően 70-ről 3 százalékra csökken a devizahitelek aránya. 

Emellett a GDP 2,7 százalékkal nőhet idén, a hitelezés bővülése, a költségvetési fegyelem és a magasnak mondható folyó fizetési mérlegtöbblet jellemzik majd a magyar gazdaságot, és ezek a felminősítés mellett szólhatnak.

Az  Equilor elemzői idén éves átlagban 0,9 százalékos inflációt várnak, jövőre 1,5 százalékos lehet szerintük a pénzromlás üteme.

Az államháztartás hiánya idén és jövőre is a maastrichti kritérium alatt lesz, ez évben 2,6 százalékos, 2016-ban 2,5 százalékos államháztartási hiány várható a GDP-hez mérten.

Elmondta: Magyarország felminősítése ellen hatnak olyan tényezők, mint a deflációs veszély, a még veszteséges magyar bankrendszer, a 2009 óta alacsony szintű tőkebeáramlás és az orosz-ukrán konfliktus alakulása. 

Az Equilor elemzőinek várakozása szerint tavaszig nem várható az MNB-alapkamat további csökkentése, azonban az év derekán megváltozhat a helyzet: ha az inflációs pálya lefelé módosul a nyomott olajárak és a dezinflációs nyomás miatt, valamint az euró árfolyama tartósan 310 forint alatt marad, akkor az európai monetáris lazítást is figyelembe véve az MNB tovább mérsékelheti az alapkamatot. Mivel Magyarország devizahitel állománya erősen lecsökkent az utóbbi időszakban, a forint árfolyama is gyengébb szinten mozoghat különösebb negatív következmények nélkül.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője elmondta: a fő kérdés, hogy milyen árfolyam mellett tartható fenn az államadósság csökkenő pályája, ennek megfelelően az Equilor 2015-ben 305-325 forintos kereskedési sávra számít az euró esetében.

Kuti Ákos rámutatott: a magyar gazdaság alakulása szempontjából nem mellékes a kőolaj árának idei alakulása, miután tavaly június óta 60 százalékkal csökkent a kőolaj ára. Az idei év végén 60 dolláros, 2016 végén 70 dolláros hordónkénti olajárat várnak az  az Equilor szákértői - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: