Szijjártó: működik a magyar modell

Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy a magyar modell igenis működik - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Zalaegerszegen a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 4,5 milliárd forintos zöldmezős beruházásának alapkőletétele alkalmából.


A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország bebizonyította - és ezzel zárójelbe tett egy korábbi gazdaságpolitikai dogmát -, hogy "igenis lehetséges egyszerre gazdasági növekedést produkálni, új munkahelyeket teremteni, közben pedig fegyelmezett költségvetési gazdálkodást folytatni, csökkenteni az államadóságot, és három százalékos szint alatt tartani a költségvetés hiányát".

Magyarországon 22 éves rekordot megdöntve ma már 4,2 millióan dolgoznak, az elmúlt egy év alatt 160 ezren találtak a versenyszférában új munkahelyet, és tavaly február óta, az egész Európai Uniót tekintve Magyarországon csökken a leggyorsabb ütemben a munkanélküliség - tette hozzá.

Az idei lesz a harmadik év, amikor bővül a gazdaság - idézte fel a miniszter. Nem csak az adórendszert, de az oktatási, szakképzési és munkajogi rendszert is jelentősen át kellett szervezni annak érdekében, hogy „Magyarországot a szikla széléről elvezessük oda, hogy ma már az Európai Unió egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával rendelkezzen” - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és Németország gazdasági együttműködése kiemelt jelentőségű, „eredményessége alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét”. Németország a legfontosabb kereskedelmi partner és a legnagyobb befektető is Magyarországon, hatezer német vállalat 300 ezernél is több munkahelyet tart itt fent. Az elmúlt év első 10 hónapjában a magyar-német kereskedelmi forgalom közel kilenc százalékkal növekedett.

A zalaegerszegi beruházásról elmondta: a 4,5 milliárd forintos költséggel épülő, 12 ezer négyzetméteres gyártócsarnok révén 100 új munkahelyet teremt a német nyomdaipari csoport, és a kormány 500 millió forintos uniós forrást biztosít a beruházáshoz. Hozzátette, hogy a nyomdaipar teljesítménye Magyarországon tavaly már az első 11 hónapban meghaladta az egész 2013-as évi teljesítményét, és 15,6 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Zala megyében az elmúlt időszak alatt 2,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, és a múlt évben 30 százalékkal bővülve csaknem 35 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) egyebek mellett arról beszélt, hogy 14 évre visszamenőleg ez a térség legnagyobb ipari fejlesztése. A 12 ezer négyzetméteres csarnokban 300 ember dolgozik majd összesen. 

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban a települési operatív program keretében 11,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre Zalaegerszeg erősítéséhez. A tervek között szerepel egy gépipari és mechatronikai park kialakítása, logisztikai kiválósági központ alapítása, illetve Zalaszentivánnal közösen az északi ipari parkhoz vasúti vágány bekötése. 

Az Edelmann induló beruházásával párhuzamosan az osztrák ADA cég egymilliárd forintos beruházással új matracüzemet épít, amellyel 100 új munkahelyet teremt, a Flextronicsnál az új megrendeléseinek köszönhetően 600 fős bővítés zajlik - jelezte Zalaegerszeg polgármestere.

Az alapkőletétel alkalmából Dierk Schröder, az Edelmann konszern ügyvezetője elmondta: a három európai és három unión kívüli országban is érdekeltségekkel rendelkező cégcsoportnak a zalaegerszegi lesz a második legnagyobb gyártóbázisa. A konszern által foglalkoztatott 2200 dolgozó 233 milliárd eurós forgalmat ért el 2013-ban, s a nem németországi érdekeltségek adták a forgalom 55,4 százalékát. 

Zalaegerszegen 2010-ben vásárolták meg az egykori Zalai Nyomdát, a második legnagyobb magyar nyomdaipari céget, s az új, a korábbinál kétszer nagyobb gyárban 2016-ban indul meg a termelés.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: