Werner Faymann átütemezné a görög hiteleket

A görögországi hitelek átütemezéséről, és az új görög kormánnyal való együttműködésről beszélt az osztrák kancellár a közszolgálati rádióban (ORF) hétfőn este.


Werner Faymann elképzelhetőnek tartja, hogy Görögország a hiteleinek visszafizetésére hosszabb futamidőt kaphat. A megállapodásokat viszont be kell tartani - hangsúlyozta a kancellár, mikor az új görög kormánnyal, valamint Alexisz Ciprasszal, a görög Radikális Baloldali Szövetség, a Sziriza vezetőjével való együttműködés lehetőségéről beszélt. 

A kancellár fontosnak tartja, hogy számíthassanak egymás segítségére az európai országok és kiemelte: Görögországban a jogállamiság érvényesítése és a mielőbbi adósság visszafizetés a fő cél. Ugyanakkor bírálta a Trojka privatizációs javaslatait valamint a görög kisnyugdíjak megnyirbálását. 

A kancellár a görög választások estéjén reményét fejezte ki, hogy az osztrák kormány konstruktívan fog együttműködni az új görög kabinettel, amely be fogja tartani az Európai Unióval kötött megállapodásait, hiszen "egy stabil Görögország az egész euróövezet érdeke".

A Sziriza nem akarja a görög államadósság elengedését, csak átütemezését, viszont programja szerint nem kívánja betartani a megszorításokat. Többet akar költeni, ez viszont a hitelfelvételek újratárgyalását is jelenti.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: