A gazdasági környezet javulását jelzi az ifo az euróövezetben

A gazdasági környezet javulását jelzi előre az euróövezetben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének 2015 első negyedévi üzleti hangulatindexe - tájékoztatta szerdán az ifo az MTI-t.


Az ifo euróövezeti országok gazdasági szereplőinek bevonásával negyedéves rendszerességgel végzett felmérésének az üzleti hangulatot számszerűsítő mutatója az idei első negyedévre vonatkozóan 112,7 pontra emelkedett a 2014 negyedik negyedévi 102,3 pontról. 

Az idei első negyedévi érték meghaladja az index 106,1 pontos hosszú távú átlagát. A felmérést 1981 óta végzi az ifo intézet. 

A felmérés résztvevőinek az aktuális gazdasági környezetről alkotott véleményét számszerűsítő index az idei első negyedévben 117,5 pontra emelkedett az előző negyedévi 106,3 pontról. 

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat számszerűsítő index 109,8 pontra emelkedett 100,0 pontról. 

A felmérésben Görögország és Finnország kivételével minden euróövezeti országban a megkérdezettek vagy a gazdasági helyzet javulását, vagy változatlanságát jelezték előre. Az aktuális helyzet megítélése azonban az euróövezeti országok többségében még kedvezőtlen. Az aktuális helyzetet Németországban, a balti államokban és Szlovákiában találták kedvezőnek a megkérdezettek, valamint - hét éve az első alkalommal - Írországban.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások szinte mindenhol javultak, Görögországban, Portugáliában, Litvániában és Szlovéniában viszont romlottak az előző negyedévhez képest. 

A fogyasztói árak további csökkenését csak a görögországi szakemberek várják. A közép távú, 3-5 éves inflációs várakozások országonként széles sávban szóródnak, de meghaladják az egy százalékot.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: