Jogalkotási munka az energiahatékonysági irányelv átültetéséhez

Az energiahatékonyságról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv teljes átültetéséhez szükséges jogalkotási munka folyamatban van, 2015 nyarára várhatóan valamennyi ehhez kapcsolódó jogszabály hatályba lép - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére.


A Magyar Energiahatékonysági Intézet a napokban arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az energiahatékonysági irányelv átültetése késik, és szerintük a mulasztás miatt Magyarország az Európai Bíróság elé kerülhet.

Az NFM emlékeztetett arra, hogy az irányelv átültetésének mielőbbi megvalósulása érdekében a kormány 2014. december 10-i ülésén döntött minden nemzetgazdasági jelentőségű, koncepcionális kérdésről.

Az átültetést megvalósító jogi szabályozás teljesítéséhez törvényi, kormányrendeleti és tárcarendeleti szintű jogszabály-alkotási feladatokat kell elvégezni.

A jogszabálycsomagot a kormány az Országgyűlésnek is benyújtja, a jogalkotási munka eredményeként 2015 nyarára várhatóan valamennyi átültetendő jogszabály hatályba lép - közölte a szaktárca, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő jogalkotási munkáról tájékoztatta az Európai Bizottságot, és erről aktív párbeszéd zajlik.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy az irányelvben a fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az úgynevezett energiaszolgáltatók hatékonyági kötelezettsége (ehk): az érintett cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat. Az intézet szerint ameddig nem születnek meg a hazai végrehajtási jogszabályok, a lakossági és az ipari fogyasztók minden évben milliárdos beruházási forrásoktól esnek el.

Az NFM közölte: az uniós irányelv 7. cikke szerint a 2014. január 1-től 2020. december 31-ig terjedő időszakban évi 1,5 százalékos megtakarítást kell elérni a végső felhasználók számára értékesített energiavolumenben. A megtakarítás számításának alapját a 2013. január 1-jét megelőző legutóbbi hároméves időszakban értékesített energiavolumen átlaga jelenti. A megtakarítást az egyes tagállamok által meghatározott, energiaszolgáltatókat terhelő kötelezettségi rendszer bevezetésével, illetve egyéb, alternatív szakpolitikai intézkedésekkel lehet biztosítani. Az irányelv rendelkezéseiből kitűnik, hogy a 1,5 százalékos, végfelhasználói oldalon jelentkező megtakarítást minden évben, kötelezően el kell érnie valamennyi tagállamnak. Amennyiben az adott évre vonatkozó megtakarítási kötelezettség nem teljesül, az azt biztosító intézkedéseknek a következő években kell megvalósulniuk, tehát a lakossági és ipari fogyasztók nem fognak elesni forrásoktól - írta az NFM.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: