A GVH vizsgálja a Telekom és a Telenor közötti együttműködést

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás keretében versenyjogi szempontból értékeli és vizsgálja a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. szerdán bejelentett együttműködését - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.


A Magyar Telekom és a Telenor szerdán közölte, hogy közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban. Ezt - szerdai közleménye szerint - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jóváhagyta. 

A GVH közleményében kiemeli: a két céggel szemben indított versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások magatartása törvénybe ütközik, az eljárás a tények tisztázására és azok versenyjogi értékelésére irányul. 

A versenyhivatal álláspontja szerint a két cég együttműködése jelentős hatást gyakorolhat a magyarországi mobil hang- és adatszolgáltatások minőségére, illetve hosszú távon befolyásolhatja a szolgáltatások piacainak versenyfeltételeit.

A vállalkozások, illetve az NMHH tájékoztatta a GVH-t a vállalkozások között létrejött, szélessávú szolgáltatásaik nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködésről - olvasható a közleményben.

A versenyhivatal annak vizsgálatára indított eljárást, hogy a Telekom és a Telenor magatartása összhangban áll-e a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés rendelkezéseivel. 

Az eljárás lefolytatását a közérdek védelme teszi szükségessé, figyelemmel a vállalkozások piaci szerepére, az általuk nyújtott szolgáltatások jellegére és a magatartás által potenciálisan érintett előfizetők jelentős számára. 

A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: