Horvát miniszter: a kormány ezt várja INA-Mol ügyben

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter  elvárja az INA olajipari vállalttól, hogy áprilisban újraindítsa a sziszeki finomítóban a termelést, mert addigra újra megtelnek a raktárok horvát nyersolajjal.


A miniszter  a Novi List horvát regionális napilapnak azt mondta, hogy egyelőre úgy tűnik, az INA elvetette, jobban mondva elhalasztotta a sziszeki finomító bezárását, továbbá a horvát nyersolaj valamelyik szomszédos ország finomítójába való szállítását feldolgozásra. 

A lap felidézte, hogy a sziszeki finomítóban ideiglenesen január 14-én állították le a munkákat, akkor az INA ezt azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz. 

Ebben az évben azonban a sziszeki finomítóban a termelés ideiglenes leállítását némi szorongással fogadták a dolgozók, mert előző évben a Mol, az INA igazgatósági ülésén, megpróbálta keresztülvinni azt a döntését, hogy a sziszeki finomítót végleg bezárják– írta a lap.

A Novi List összesítése szerint a kormány győzött és a termelés újraindul áprilisban. 

Az INA horvát olajipari vállalt az MTI-hez eljutatott közleményében azonban azt hangsúlyozta, hogy minden döntést, amely az INA finomítói üzletágát érinti, körültekintő üzleti elemzés előz meg és semmilyen külső nyomás nem gyakorol rá hatást. 

Kifejtik: a sziszeki finomítóban ideiglenesen állt le a munka. A termelés újraindításához pedig a vállalat a rendelkezésére álló legjobb lehetőséget választja terméke forgalmazására. Figyelembe véve a jelenlegi hazai olaj-felhalmozódást, rövidtávon az a legvalószínűbb, hogy ezt Sziszeken fogja finomítani.

A közleményben kiemelték: az INA azonban más lehetőségeket is megvizsgál a kereskedelmi célból történő termelés hatékonyságát illetően, beleértve a nyersolaj rijekai finomítóba való szállítását is. 

Lapértesülések szerint az INA-ban pénteken tartja ülését a dogozók tanácsa, amelyen a vállalat vezetése és az ügyvezető igazgató is részt vesz. A menedzsment ezen a tanácskozáson jelenti be hivatalosan, újra indítja-e a termelést a sziszeki finomítóban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: