A magáncsőd bevezetését szorgalmazza a Feosz

Az adósságspirálba került természetes személyek tartozásainak rendezésére a magáncsőd bevezetését szorgalmazza a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (Feosz).


A Feosz keddi közleményében kifejtette: azon fogyasztóknak, akikre nem vonatkoznak a devizahitelesek megsegítésére hozott jogszabályok, a magáncsőd intézménye megoldást jelenthet. Hasonlóképp a forintosítási törvény végrehajtását követően a tartozás megfizetésére nem elegendő bevétellel rendelkezőknek is alternatíva lehet. 

A szövetség továbbá - a tudatos fogyasztói magatartás szélesebb körben történő elterjesztése miatt - indokoltnak tartja, hogy az is élhessen a lehetőséggel, akinél már előre látható, hogy nem lesz képes jövőbeni tartozásai kiegyenlítésére.

A csődvédelemben részesülő magánszemély korlátozott anyagi felelősséggel bír, és ha együttműködik az adósaival, akár meg is szabadulhat tartozásainak egy részétől és a végrehajtók fenyegetésétől mentesen új életet kezdhet. A szövetség szerint a hitelezők követelésének kielégítése is könnyebbé válna a megfelelő garanciák és megállapodás révén.

A Feosz hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendszerbe kizárólag önkéntes döntés alapján - kockázatfelmérést követően - kerülhetne be a fogyasztó, valamint azt, hogy a magáncsőd intézményének biztosítania kell a hitelező vállalkozások jogainak védelmét a költségek megtérülésének kiszámíthatóságával.

Továbbá kialakításkor a fennálló tartozásoknál meg kell határozni olyan minimális értékhatárt, amely alatt nem igényelhető a csődvédelem.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: