Az ifjúsági garanciáról vitázott az Európai Parlament

A fiatalok munkanélküliségének csökkentését előmozdítani hivatott úgynevezett ifjúsági garanciaprogramról tartott vitát kedden az Európai Parlament plenáris ülés Strasbourgban.


A 2013-ban útjára indított programról azért vitáztak most az EP képviselői Marianne Thyssen foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos részvételével, mert az Európai Bizottság a múlt héten arra tett javaslatot, hogy az uniós forrásból a garancia megvalósítására fordítható összegnek már mintegy harmada, egymilliárd euró 2015-ben felhasználható legyen. A teljes programra az unió hét éves keretköltségvetésében 3,2 milliárd eurót különítettek el az Európai Unió állam- illetve kormányfői, amelyet ugyanekkora összeg egészítenek ki az Európai Szociális Alap forrásaiból.

Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint a felszólalók többsége támogatta a fiatalok munkanélküliségét enyhítő projektek finanszírozásának felgyorsítását, ugyanakkor hosszú távú megoldást és strukturális reformok bevezetését szorgalmazta. A képviselők szerint az uniónak minél hamarabb lépnie kell, hiszen a munkanélküli fiatalok száma elérte a 7,5 milliót Európában. A munkanélküliségtől leginkább sújtott dél-európai régiókban a 15 és 24 év közöttiek fele nem talált munkát.

"Európa a fiatalok egész generációját elveszítheti, mert azok nem tudnak saját lábukra állni és kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket" - áll az EP közleményében.

A vita során többen kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok hatékonyan használják-e majd fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat, és valóban hosszú távra szóló, jó minőségű munkahelyeket hoznak-e létre "átmeneti szépségtapaszok" helyett.

Marianne Thyssen tudatta: az egymilliárd euró 2015-ben való felhasználása azért fontos, mert az ifjúsági garanciaprogram 2013-as elindítása óta kevés tényleges lépés történt. A biztos a projektek szigorú ellenőrzését és értékelését ígérte, és megjegyezte: a források igénybe vétele nincsen hatással az egyéb alapokból érkező pénzek kifizetésére.

Az ifjúsági garanciaprogram célja, hogy minden 25 év alatti fiatal legfeljebb négy hónappal munkahelye elvesztése vagy iskolái befejezése után állást, képzést vagy gyakornoki helyet kapjon. Az EP kommünikéje arra is rávilágít, hogy Magyarország számára e célra tavaly és idén összesen mintegy 100 millió euró áll rendelkezésre az ifjúsági garancia és a szociális alap forrásaiból.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: