A MÁV-START és a GYSEV egyedi állami támogatástkap

Bányabezárásra, valamint a vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére és a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítésére fordítandó, egyedi állami támogatásokról is döntött a nemzeti fejlesztési miniszter - a keddtől hatályos rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.


Bányabezárásra 1 milliárd forintot igényelhet idén a Bányavagyonhasznosító Nonprofit Kft. 

A vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján végzett személyszállításhoz - ebben az évben - a MÁV-START 144 milliárd forintot, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 10,4 milliárd, az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok a helyközi személyszállítási közszolgáltatásaikhoz 33,5 milliárd forint támogatást kapnak.

A vasúti pálya működtetésére járó támogatás pedig a GYSEV-nél 4,9 milliárd, a MÁV-nál 68 milliárd forint lesz ebben az évben.

A közösségi közlekedési szolgáltatóknak - a korábbi költségtérítések elszámolásából adódó elmaradások miatt - további támogatás is jár. Így a MÁV-START 12 milliárd, a GYSEV 71,8 millió, az autóbuszos szolgáltatók pedig 4,5 milliárd forinthoz jutnak.

A rendelet kiköti, hogy a költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, továbbá hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.

A MÁV-START és a GYSEV az erre az évre, a személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján járó támogatásából, az egy hónapra eső rész felét automatikusan megkapja, minden hónap első napján. A másik felét a közlekedésért felelős miniszter - jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter - által kiállított és az általa a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján, az adóhatóságtól igényelhetik a cégek.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: