A Sberbank kivonul Magyarországról

Az orosz Sberbank eladja a szlovák és magyar érdekeltségeit - írja a Reuters a Lidove Noviny cseh napilapra hivatkozva. A lehetséges kérők között az OTP is szerepel.


Névteleséget kérő forrás szerint három csoport érdeklődött a szlovák egységek iránt: a cseh-szlovák érdekeltségű Penta csoporrt, az olasz UniCredit és a magyar OTP. Az orosz bank a cseh érdekeltségeitől egyelőre nem válna meg - derül ki a Reuters tudósításából.

A csehországi Sberbankok nem eladók, de az ügyleteket már előkészítettül Szlovákiában és Magyarországon - írta a  Lidove Noviny meg nem nevezett befektetői forrásra hivatkozva.

Korábban a Portfolio úgy értesült, hogy a magyar Sberbankban a Coop üzletlánc érdekeltségébe tartozó Co-op Hitel Zrt. szeretne részesedést szerezni. Azt az értesülésülést cáfolta a Sberbank, a Co-op Hitellel folytatott tárgyalások előrehaladásáról pedig nincs hír.

A cseh lapinformáció nem szól a magyarországi érdekeltségekről. A magyarországi Sberbank eladásának esélyeit viszont csökkentheti, hogy a magyar leány nem bizonyult jó befektetésnek: 2011-ben 31,9 milliárdos, 2012-ben 18,5 milliárdos, 2013-ban pedig 7,7 milliárd forintos veszteséget termelt. A Sberbank bevétele 2013-ban 24,2 milliárd forint volt, a mérlegfőösszege pedig 489 milliárd forintra csökkent, a 2012-es 549,9 milliárdról.

A Portfolio.hu szerint az európai bankok a könyv szerint értékük 1,1-szeresén, a régiós bankok 1,4 szeresén forognak, ez alapján (és a legfrissebb Sberbank számokat figyelembe véve), 74-94 millió euróba, vagyis 22,7-28,7 milliárd forintba kerülhet a Sberbank szlovák leányvállalata.

Az OTP a BÉT-en a délelőtti órákban kilőtt, 1,6 százalékkal rallyzott 10 óra körül, a hír megjelenését követően.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: