Megalapozatlanok az ombudsman megállapításait

Az Uniqa Biztosító megalapozatlannak tartja az alapvető jogok biztosának álláspontját, amely szerint a biztosító kárfizetési gyakorlata sérti a jogbiztonság követelményét.


Székely László azt kifogásolta, hogy az Uniqa a kárfizetésnél különbséget tesz annak alapján, hogy a javításkor a biztosítóval szerződéses kapcsolatban álló vagy más forgalmazótól rendelték-e az alkatrészt. A biztosító azonban szerdai, az MTI-nek eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly nyáron bevezetett új kárrendezési eljárása a gépjármű-javító szolgáltatókkal, szervizekkel történő elszámolásra vonatkozik, semmilyen módon nem érinti a károsultak teljes kártérítésre vonatkozó kötelezettségét. Sőt, a biztosító szerint a károsultak, illetve biztosítottak kizárólag előnyét tapasztalhatják a változásnak, az arányosan alacsonyabb önrész (minimál önrész feletti károk esetén), az esetleges kárregressz, kármegtérítés összegének csökkenése formájában. 

A tavaly augusztusi bevezetés óta több mint 18 ezer gépjármű kárt rendezett a társaság, amellyel kapcsolatban az új eljáráshoz köthetően egyetlen ügyfélpanasz sem érkezett - hangsúlyozzák. 

Az Uniqa megjegyzi azt is, hogy az új eljárás kizárólag egyes javítók, márkaszervizek gazdasági érdekeit sérti, mivel a biztosító tapasztalata szerint egyes gépjárműjavítóknál nagyságrendekkel, akár 20-40 százalékkal is drágább a javítás, ha azt  egy biztosító fizeti meg és nem egy magánszemély.

A közlemény kitér arra, hogy egyes márkaszervizek a javítások elszámolása során az éppen aktuális piaci árak helyett, az importőrök által egyoldalúan, a kalkulációs rendszerekbe - Audatex, Eurotax, DAT - bediktált alkatrészárakat alkalmazzák. Ezzel szemben a nem biztosítási szerződések terhére történő javítási munkák során, a javításokat megrendelő személyek felé elszámolt alkatrészek árai ehhez képest akár 20-30-40 százalékkal is alacsonyabbak. A biztosító a közleményéhez csatolt egy számlát is, amelyben a javító kiemeli: "nem kell rá kedvezmény biztosítós lesz". Ez a hozzáállás az Uniqa szerint szektorszinten több milliárd forint plusz terhet jelent a biztosítási veszélyközösség számára, amely a magasabb kárkifizetésekben és a magasabb ügyfél önrész kifizetéseken keresztül áramlik a javítói szektorba.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: