A hitelen túl szolgáltatásokkal is segíteni kell a külpiacra lépő kkv-kat

Közös projekttel támogatja a Budapest Bank, a Coface hitelbiztosító és az M27 Absolvo tanácsadó cég a kis- és közepes vállalkozások (kkv) felkészítését az exporttevékenységre;  az Export kooperáció néven futó  projektet csütörtökön háttérbeszélgetésen mutatták be Budapesten.


Az együttműködés lehetővé teszi a Budapest Bank számára, hogy ne csak hitelt nyújtson az ügyfelei 90 százalékát kitevő kkv-knak, hanem olyan plusz szolgáltatást is, amellyel segítheti a külpiacra lépést – mondta Kovács Viktor, a bank vállalati értékesítéstámogatási vezetője.
Kiemelten fontosnak nevezte a kkv-k képzését, tájékoztatását, mert ezek a vállalkozások nem rendelkeznek azzal a külpiaci tapasztalattal - például a külföldi piacra lépésről, vagy az együttműködésről az exportpartnerekkel -, amely megvan egy multinacionális nagyvállalatnál.

Nagyon alaposan meg kell fontolni, melyik piacra lépjen be egy kezdő exportőr kkv – hangsúlyozta Gyurácz Németh Iván, az M27 Absolvo tanácsadó cég képviselője. Koncentrálni kell az erőforrásokat, ehhez stratégiai tervezésre, a kockázatok felmérésére van szükség – mutatott rá. Példaként említett egy magyarországi kkv-t, amely a világ több tucat országába exportál, de az exportpiacain elért nyereség alig haladja meg a belföldi profit volumenét. Szintén visszatérő hiba, hogy az exportpiacra kilépni készülő kkv-k alulértékelik a versenyt, nem ismerik a közvetlen versenytársaikat sem - mondta.
Ugyanakkor már sok kkv felismerte, hogy nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem nekik is érdemes szorosan együttműködni egyetemekkel, szakközépiskolákkal – emelték ki a résztvevők.
A Budapest Bank képviselője méltatta az állami Eximbank kkv-exportot támogató tevékenységét. Elmondta, a korábbinál lényegesen nagyobb – most már elégséges – a rendelkezésre álló forrás, és számos termékből, konstrukcióból válogathatnak az ügyfelek.
A háttérbeszélgetésen elhangzott: szükség van a kkv-k célzott állami támogatására, de nagyon fontos, hogy ez a segítség ne azt jelentse, hogy lélegeztetőgépen tartják a kkv-k széles körét. Az állam csak mankót adjon, ne vállalja át a kockázatot a kkv-któl, csak mérsékelje – fogalmazott a tanácsadó cég képviselője.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a svájci frank hirtelen erősödésének elsősorban áttételes hatása van a magyarországi kkv-k piacára: Kelet-Közép-Európában egy sereg olyan vállalat van eladósodva svájci frankban, amely magyarországi kkv-k exportpartnere lehet, vagy már az is. Az orosz importtilalomnak – a közvetlen hatásán túl – szintén van közvetett hatása: a Magyarországról Olaszországba élelmiszert exportáló vállalatok panaszkodtak, hogy az orosz piacról kiszoruló termékek jelentek meg ott, ezért túlkínálat alakult ki. Ez egyelőre nem vezetett oda, hogy az érintett magyar cégek kiszorultak volna az olasz piacról, de visszaesett a profitjuk, mert kénytelenek voltak lejjebb menni az árral - hangzott el.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: