Szerbia évente öt százalékkal csökkenti a közszférában dolgozók számát

Évente öt százalékkal csökkenti a közszférában dolgozók számát Szerbia a következő három évben, ami azt jelenti, hogy idén több mint 26 ezren maradhatnak állás nélkül.


A pénzügyminisztérium honlapján csütörtökön közölt pénzügyi stratégia szerint 2017-re ezzel a lépéssel évente a bruttó hazai termék 0,3 százalékát spórolhatná meg a nyugat-balkáni ország. 

Kori Udovicki államigazgatási miniszter tavaly év végén azt mondta, a közszférában jelenleg 530 ezren dolgoznak, vagyis az ötszázalékos létszámcsökkentés körülbelül 26 500 embert érint. 

Az idei esztendőre vonatkozó pénzügyi stratégia szerint a közszférában dolgozók számának csökkentését elsősorban nyugdíjaztatással, valamint a felszabaduló munkahelyek betöltésének korlátozásával érnék el. A közlemény kitért arra is, hogy a létszámcsökkentést felelős szociális védelem mellett kell végrehajtani. 

Az ország pénzügyi tanácsadó testületének elnöke is arról beszélt decemberben, hogy a 2015-ös büdzsé 27 ezer közszolga elbocsátásával számol. Pavle Petrovic azonban akkor azt mondta: a kormány arra számít, a nyugdíjba vonulásokkal megoldhatja a közszférában dolgozók számának csökkentését, az eddigi statisztikákat figyelembe véve azonban évente 10-15 ezer ember vonul nyugállományba, így 10 ezren mindenképpen munka nélkül maradnak.

Forrás: MTI 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: