Megduplázta befektetéseit a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Az elmúlt egy évben közel megduplázta befektetéseinek számát a Széchenyi Tőkefektetési Alap (SZTA), már 64 magyar kis- és középvállalkozás (kkv) növekedéséhez járult hozzá, összesen 8,7 milliárd forinttal - ismertette az SZTA vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.


Csuhaj V. Imre hozzátette: 2014-ben 32 tranzakciót zártak, teljesítve az egy évvel korábban kitűzött célokat. Ezzel már nem kérdés, hogy van tömeges kisvállalati tőkekihelyezés Magyarországon - fogalmazott. Az alap 2015 végéig további közel 3,5 milliárd forintot fektet be a magyar kkv szektorba, ami 30-35 befektetést jelent. Így összesen 12 milliárd forint értékű tőke kihelyezését tervezik az uniós kihelyezési elvárásnak megfelelően, ami csaknem száz kkv tőkefinanszírozását teheti lehetővé - mondta Csuhaj V. Imre. Közölte: 15 cég közel áll a szerződéskötéshez, igazgatósági jóváhagyással rendelkezik, újabb cégek még a nyár végéig jelentkezhetnek.

A vezérigazgató elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vagyonkezelésre. Ismertetése szerint az SZTA vállalatainak 83 százaléka valamilyen innovációs tevékenységet végez.

Kérdésre válaszolva elmondta: eddig hat kiszállás volt, ebből négy teljesen megtérült, kettő közülük extra hozammal zárult.

A portfólió iparági eloszlása sokrétű, legnagyobb arányban, 22 százalékkal az egészségügy és biotechnológia, 20 százalékkal a fémipar, 10 százalékkal az ipar, és 9 százalékkal a divat képviselteti magát.

Török József üzletfejlesztési igazgató ismertette: minden magyarországi régióban vannak befektetéseik, a régiónként a kihelyezhető forrás nagyjából 1,65 milliárd forintot tesz ki számításaik szerint. Ezek jelentős részét a közép-magyarországi, a közép-dunántúli régió már felhasználta, 2014-ben látványos volt az észak-magyarországi régió erősödése. Tájékoztatott arról is, hogy 2014-ben 39 együttműködési megállapodást kötöttek 5,9 milliárd forint értékben, az összes tőkeigény az alap megalakulása, 2011 óta eddig közel 60 milliárd forint volt. Tájékoztatása szerint tavaly a tíz év alatti vállalkozások jelentkezése volt domináns. A befektetéseik közel 30 százaléka induló vállalkozásba történt az Európai Bizottság egyedi engedélye alapján. Továbbra is elkötelezettek a fém- és gépipari, az egészségügyi, és a kreatívipari befektetések iránt - mondta.

A Regionális Operatív Programok keretéből 2011-ben felállított SZTA 14 milliárd forintos forráskeretének 85 százaléka uniós forrás, 15 százaléka magyar állami forrás.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: