DRB Bankcsoport: 60 ezer forint a kifizetési határ

A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét csütörtöktől - közölte a jegybank az MTI-vel.


A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor csütörtöktől már nem juthat hozzá további összegekhez - áll a közleményben.

A jegybank hangsúlyozza, hogy döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre, ha korlátozott összegben is, de hozzájuthasson betétjéhez. 

Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig, azaz mintegy 30 millió forintig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül - tették hozzá.

A közlemény szerint a jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.

Az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz. 

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy erős a gyanú, hogy több évtizetdes visszaálés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és az ügyfelek jelentős összegű pénzével nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - fejtette ki. 

Közölte azt is, hogy a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozását rendelte el a jegybank. A jegybank alelnöke tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

A jegybank az ügyfelek számára legfontosabb tudnivalókat tartalmazó kérdéseket és válaszokat jelentetett meg honlapján. (http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/buda_cash_dbr_bankcsoport).

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: