Egymilliárd feletti helyi adóbevétel Nyírbátorban

Egymilliárd forint feletti volt a helyi adóbevétel a múlt évben Nyírbátorban, s az összeg 93 százalékát az iparűzési adó tette ki - közölte a 13 ezer 600 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere az MTI-vel.


Máté Antal (független) elmondta, hogy az önkormányzat adóbevétele 1 milliárd 10,6 millió forint lett, több mint 126 millió forinttal több a 2013. évinél, amikor 884,3 millió forintot fizettek be az adózók.

A milliárdot meghaladó 2014-es bevételből 943,8 millió forint iparűzési adó volt. Egy évvel korábban ennél az adónemnél 812,4 millió forint összegű befizetést ért el a helyhatóság.

A polgármester hozzátette, hogy Nyírbátorban a helyi iparűzési adó mellett telek- és idegenforgalmi adót kell még fizetni, a két utóbbiból tavaly 66,8 millió forintos bevétele lett a település önkormányzatának, 5 milliónyival kevesebb, mint 2013-ban.

Az önkormányzati vezető kitért arra, hogy az utóbbi kilenc évben csaknem megháromszorozta iparűzési adóbevételét a nyírbátori önkormányzat. A 2005-ös évben ugyanis 315,4 millió forint volt a bevétele ebből az adónemből, s az összeg a múlt év végéig 943,8 millióra nőtt.

A nyírségi városban a helyhatóság adatai szerint több mint 1000 a nyilvántartott vállalkozások száma, amelynek 30 százaléka társas-, 70 százaléka pedig egyéni vállalkozás.

A nyírbátori önkormányzat 2005-ben teljes infrastruktúrával ellátott ipari parkot hozott létre, ahol jelenleg 17 vállalkozás működik. A közúton, így az M3-as autópályán és vasúton is megközelíthető parkban még 12 hektárnyi szabad terület található, de befektetői igény esetén 60 hektárral bővíteni is tudják.

Az ipari parkba települt például a gyógyászati segédeszközöket gyártó dán Coloplast üzeme és a német Diehl repülőgépalkatrész-gyára is. Az utóbbi most bővíti az üzemét, hárommilliárd forint befektetéssel az idei év közepéig újabb üzemcsarnokot épít, s további 280 új munkahelyet létesít az Airbus repülőgépekhez alkatrészeket készítő gyárban.

Üzemcsarnokkal bővítette nyírbátori gépgyárát a szintén német MSK Covertech-Grup, valamint fejlesztette üzemét az angol-holland tulajdonban lévő Unilever is. Ez a két nagyüzem nem az ipari parkban, hanem a város más részén található.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: