Ma nem lesz megállapodás a görög kérdésről

Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter a rendkívüli tanácskozásra érkezve arról beszélt: nem számít arra, hogy ma megállapodás születik a görög kérdésről.


A miniszter többször elismételte: a találkozó célja, hogy a görög pénzügyminiszter formálisan bemutathassa elképzeléseit, és elkezdődhessen az egyeztetés a hogyan továbbról. Dijsselbloem tudatta, hogy formálisan továbbra is létezik az Athén megsegítésére kidolgozott program, és bízik abban, hogy az új görög kormány folytatni fogja a reformokat.

A holland pénzügyminiszter rámutatott, hogy Görögország tavaly ismét növekedést tudott elérni, s hosszú idő után a költségvetés elsődleges mérlege is többletet mutatott. A politikus szerint tartani kell az irányt, a megbeszélések témája pedig az lesz, hogy ez hogyan lehetséges; milyen alapon folytatható, hogy az eurózóna tagállamai a továbbiakban is segíteni tudjanak Görögországnak.

Jeroen Dijsselbloem közölte, hogy nyitott az új görög kormány javaslataira és ötleteire, ugyanakkor szerinte nem születik megállapodás, a megbeszélések pedig jövő hétfőn, az eurócsoport rendes, előre betervezett tanácskozásán fognak folytatódni.

"Lépésről lépésre haladunk" - fogalmazott Dijsselbloem.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter érkezésekor nyomatékosította: két dolgot kell tiszteletben tartani. Az egyik, hogy a görögök világosan kifejezték, hogy változást akarnak, ezért nem mehet minden tovább úgy, mintha misem történt volna. Másrészt viszont minden uniós szabályt be kell tartani, Görögország tagja az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak, az Európai Központi Bank a jegybankja, és vállalt kötelezettségeit teljesítenie kell.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős francia tagja közölte: a bizottság a kompromisszum elősegítésében érdekelt, valamint kijelentette, hogy Görögország helye az eurózónában van. A francia politikus kifejtette, hogy lehet növelni a befektetéseket és orvosolni a társadalmi igazságtalanságokat, de a meglévő szabályi keretek között.

Az uniós biztos szerint ma nem technikai kérdésekről, hanem politikáról, egymás megértéséről lesz szó. Moscovici szerint a jó kompromisszumhoz kell némi idő, az ugyanis figyelembe kell vegye a görögországi választások kimenetelét.

"Ha a választók állást foglalnak, ha az állampolgárok szavaznak, ha változást tartanak szükségesnek, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez a demokrácia lényege" - jelentette ki Pierre Moscovici, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a görög kormánynak is meg kell értenie: "pacta sunt servanda", a szerződéseket teljesíteni kell, a szerződés pedig jelen esetben nem más, mint az Athén megsegítéséért cserébe vállalt reformprogram. Az athéni kormány a politikus szerint nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a korábbi kormányok a görög állam nevében milyen kötelezettségeket vállaltak.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: