Február 16-ig lehet kérni az egyszerűsített szja-bevallást

A magánszemélyek legkésőbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást - hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán.


A közlemény szerint, aki élni kíván a lehetőséggel, annak február 16-ig a 1453NY jelű adatlapot kitöltve kell elküldenie postán, vagy az ügyfélkapun keresztül, de leadható személyesen a NAV valamely ügyfélszolgálatán.

Az egyszerűsített bevallást a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni - "hallgatás beleegyezés" alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.

Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt 2015. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Újdonság, hogy az ügyfél-azonosító szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453NY nyomtatványon is. Így az esetlegesen hibás bevallás javításához nem kell az ügyfélszolgálatokon sorban állni és várakozással tölteni az időt, az telefonon egyszerűen intézhető.

A 1453NY nyomtatványt tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

A közlemény szerint elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, a kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azon egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Nem választhatják ezt a bevallási módot például az őstermelők, akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesznek nemleges nyilatkozatot, az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: