Magyarország számára kedvezőbb az önálló monetáris politika

Magyarország úgy véli, még nem érett meg arra a gazdaságpolitikai harmonizáltsági fokra, hogy az eurózóna egységes monetáris politikájához csatlakozni tudjon - mondta szerdán Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.


Palotai Dániel kifejtette, ideális esetben az eurózóna 19 országa annyira hasonló egymáshoz, hogy lehetséges a mindenki számára kedvező monetáris politika kialakítása, azonban akiknek még nem jó ez a megközelítés, önálló monetáris politikát alkalmaznak.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy egyéni monetáris politikával Magyarország specifikus választ tud adni a kihívásokra. Ennek egyik eszköze a saját kamatláb alakítása, valamint az euróhoz viszonyított forint árfolyam, amely a rögzített árfolyammal szemben lehetővé teszi a gazdasági sokkok simítását.

Arra a kérdésre, várható-e a jegybanki alapkamat változása úgy válaszolt, hogy míg az uniós országok jelentős része a mennyiségi lazítási politikájával - mint a nemrég bejelentett állampapír vásárlási program - igyekszik ellensúlyozni a defláció veszélyét,  Magyarországon a jegybanki alapkamat még nem ért el a nulla közeli szintre -  talán nem is fog a közeljövőben -, így a jegybanki alapkamaton keresztül lehetőség nyílik a monetáris politika hatásának finomhangolására.

Jelenleg lazításra lehet szükség - fűzte hozzá Palotai Dániel.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: