Felgyorsítja köz- és vasútépítéseit Kína

Felgyorsítja köz- és vasútépítéseit az idei év során Kína, hogy a gazdasági növekedést ezzel is fokozza - jelentette a China Daily napilap.


Az újság a központi gazdaságtervező szervet, a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottságot (NDRC) idézi, melynek képviselői úgy fogalmaztak, új beruházási projektek országszerte várhatók, de a fejlesztés kiemelten a közép- és nyugat-kínai tartományokra fókuszál, ahol például minden korábbinál több vasútvonalat állítanak majd működésbe idén. A közlekedési infrastruktúrát érintő beruházások felgyorsítása a gazdaság növekedésének egyik fő motorjaként is szolgálhat - így az NDRC. 

Kedvezményes politikákkal a szervezet a magántőke bevonását is fokozni kívánja, ezzel is tovább gyorsítva a beruházások kivitelezését.
A gazdaságtervező héten közzétett legfrissebb statisztikái szerint tavaly rekordmagas összeget, 2,5 ezermilliárd jüant (110 ezer milliárd forint) költöttek vasutak, köz- és vízi utak, valamint repülőterek építésére. Ez az összeg 2015 során ennél is magasabbra nő majd, melynek legnagyobb részét - mintegy 1,1 ezer milliárd jüant (48,4 ezer milliárd forint) kínai sajtóértesülések szerint a vasúti projektek teszik majd ki, ezen projektek nagysága ugyanis elmarad az idén lejáró aktuális öt éves tervben előírtaktól.
Január elején a lapok arról is cikkeztek, hogy a kormány 2016-ig összesen 10 ezermilliárd jüant (44 ezer milliárd forint) kíván költeni több mint 420, már jóváhagyott infrastrukturális projektre, melyek közül 7 ezermilliárd jüanos (308 ezer milliárd forint) értékben 300 már akár idén megvalósulhat.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: