Tavaly 2 százalékkal bővült a cseh gazdaság

Tavaly éves szinten 2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban - közölte a cseh statisztikai hivatal pénteken Prágában azzal, hogy pontosított becslési adatról van szó.


A tavalyi utolsó negyedévben az éves szintű növekedés 1,5 százalékos volt. Ez több, mint a korábban közölt 1,3 százalékos első becslés. A harmadik negyedévvel összehasonlítva az utolsó három hónap növekedése 0,4 százalékot tett ki, szintén magasabb az első, 0,2 százalékos becslésnél. 

A statisztikusok elemzése szerint rendkívül fontos, hogy a gazdasági erősödést a hazai és a külföldi kereslet növekedése váltotta ki.

"Az utolsó negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva a hazai háztartások fogyasztása két százalékkal emelkedett. Az előző negyedévben ez az  mutató 1,2 százalékot tett ki. A fogyasztás tavalyi utolsó negyedévi növekedése 2010 eleje óta a legnagyobb volt" - olvasható a statisztikai hivatal elemzésében.

A növekedés irányában hatott a feldolgozó ipar erősödése, elsősorban a közlekedési eszközök és a gépek gyártása. Az utolsó negyedévben jó eredményeket mutatott ki a szolgáltatási szféra is, míg az építőipar és a mezőgazdaság gyengébbeket.

A statisztikai hivatal szerint a növekedéshez az állami beruházások növekvő mértéke is hozzájárult.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: