Görögországnak tiszteletben kell tartania vállalásait

Mindenki szeretne konstruktívan együtt dolgozni a görög kormánnyal, mindenki azt szeretné, ha Görögország az Európai Unió része maradna, de ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy Görögország tiszteletben tartsa eddigi vállalásait - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Pierre Moscovici az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztosa.


Moscovici elmondta, hogy "ésszerű" tárgyalások vannak a görögökkel, közösen keresik a problémákra a megoldást. A biztos szerint mindenképp tiszteletben kell tartani a görögországi választások eredményét, de arra is emlékeztetett, hogy nem a már leköszönt görög kormány, hanem az egész ország nevében történtek vállalások.

Az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői az elmúlt napokban mind találkoztak görög tárgyalópartnereikkel, akárcsak Moscovici és Jean-Claude Juncker, az EB elnöke. Moscovici szerint még nincs itt az ideje, hogy levonják a végkövetkeztetéseket a tárgyalásokból, még sok lehetőség lesz találkozni, és nem is akart találgatásokba bocsátkozni, hogy milyen eredményhez vezethetnek az egyeztetések.

A biztos szerint jelenleg várják a görög kormány "átfogó" ajánlatát, hogy min szeretnének változtatni. Pierre Moscovici egyetértett abban, hogy változásokat lehet bevezetni az EKB, az EB és az IMF alkotta trojka működésében, de mindhárom intézmények részt kell vennie a tárgyalásokban, és mindhárom szervezet "legitim" partnere Görögországnak, amit a görögök is tudnak. 

Az EB téli gazdasági előrejelzése szerint idén Görögországban 2,5 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedés várható, ez is mutatja, hogy van előrelépés. Moscovici olyan javaslatokat szeretne látni, amelyek segítik a gazdaság élénkülését, mert abban már mindenki egyetért, hogy semmi olyat nem szabad tenni, ami aláásná a gazdasági növekedést.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: