Javult tavaly a cseh agrár külkereskedelem mérlege

Tavaly 18 milliárd koronás hiánnyal zárult a cseh agrár külkereskedelem, ami 6 milliárddal alacsonyabb összeg, mint 2013-ban. A cseh agrár külkereskedelemnek 2000 óta ez a legalacsonyabb hiánya - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden Prágában.


Csehország agrár és élelmiszer kivitele tavaly 18 milliárd koronával nőtt és 178,5 milliárd koronát tett ki. Az agrárbehozatal 12 milliárddal emelkedett és 196,5 milliárd koronát tett ki.

Az agrár külkereskedelem mérlegének javulása nagymértékben a gabonakereskedelemnek köszönhető - nyilatkozta Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke. A gabonakereskedelem mérlege tavaly 12 milliárd koronás többlettel zárult. Hasonlóan sikeres volt a dohányipari termékekkel való kereskedelem, amelynek többlete 7 milliárd korona volt.

A másik oldalon a hússal és a hústermékekkel való kereskedelem tavaly éves szinten egymilliárddal növekedett és 18 milliárd koronát tett ki.

"Az adatok jók, de az eredményeket természetesen nem szabad túlbecsülni. Az eredmény annál inkább pozitív, hogy azt bonyolult körülmények - például az orosz szankciók közepette - sikerült elérni" - mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak keddi prágai sajtóértekezletén.

A cseh agrárkivitel 91,5 százaléka a miniszter szerint az Európai Unió tagállamaiban irányult. Az unióval folytatott agrárkereskedelem 4 milliárd koronás cseh hiánnyal zárult.

A cseh agrárkereskedelem legutóbb 1993-ban zárult többlettel, azóta folyamatosan hiányt mutat ki. A legrosszabb a 2011-es év volt, amikor a hiány meghaladta a 36 milliárd koronát. 

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: