Kamatdöntés - indulhat az újabb enyhítési ciklus

Márciustól újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jósolták a 2,10 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó keddi kamatdöntő ülés után londoni pénzügyi elemzők.


Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza közölte: a ház az MNB monetáris tanácsának jövő havi ülésén 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést vár. Hewitt előrejelzése szerint ezután a magyar jegybank egészen az 1,50 százalékpontos alapkamat elérésig folytatja az enyhítési ciklust, vagyis a Barclays elemzője összesen 0,60 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol.

A 1,50 százalékos alapkamat elérése után az MNB valószínűleg szünetet tart, de nem zárható ki később még további enyhítés, ha azt a gazdasági adatok alátámasztják - jósolta a Barclays vezető londoni közgazdásza.

Hewitt szerint az MNB-től hosszabb távon is csak nagyon lassú monetáris szigorítás várható: ha a globális infláció nem lódul meg meredek ívben, a Barclays egészen 2017-ig nem számít kamatemelésre a magyar jegybank részéről.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint az MNB kamatdöntéséhez fűzött keddi közleményből egyértelmű, hogy a magyar jegybank "úton van" az újabb kamatcsökkentések felé.

A ház előrejelzése szerint az MNB az idei év közepéig 1,60 százalékra csökkenti alapkamatát. A JP Morgan elemzői a 2014 júliusában véget ért előző enyhítési ciklus tapasztalatai alapján azzal számolnak, hogy az MNB minimum 0,10 százalékpontos, maximum 0,25 százalékpontos lépésekben hajtja végre a kamatcsökkentéseket.

A cég szintén márciusra jósolja az első enyhítést, amely várakozása szerint 0,20 százalékpontos lehet. A JP Morgan elemzői áprilisra is 0,20 százalékpontos, májusra vagy júniusra pedig egy végső, 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak.

A londoni elemzői közösségben már az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt is gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés volt a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusának közelgő újraindulása.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai márciusra 0,10 százalékpontos, az újabb enyhítési ciklus egészében 0,30-0,50 százalékpont közötti MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint is márciusban kezdődik a magyar jegybank enyhítési ciklusa, 0,10 százalékpontos lépésekkel. A ház londoni elemzői szerint azonban megvan az esélye az agresszívabb, lépésenként 0,20 százalékpontos kamatcsökkentési sorozatnak is.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint valójában nincs érdemi iránymutatás arra, hogy meddig csökkenhet az MNB alapkamata, de a magyar jegybank a múltban rendszerint vonakodott attól, hogy a lengyel központi bank alapkamata alá vigye saját irányadó rátáját.

A Morgan Stanley szakértői hangsúlyozták, hogy Lengyelországban minimum 0,50, potenciálisan 0,75 százalékpontig terjedő jegybanki kamatcsökkentést várnak; ez 1,50-1,25 százalékra csökkentené a lengyel alapkamatot. A cég szerint ennek alapján ésszerű az a feltételezés, hogy az MNB 1,50 százalékig csökkenti alapkamatát.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: