Görög adósság - jó kompromisszum született

Francois Hollande francia államfő üdvözölte kedden a Görögország érdekében született "jó kompromisszumot".


A francia elnök arra utalt, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei telefonos konferenciabeszélgetésükön elfogadták az Athén által előterjesztett görög reformcsomagot, ami előfeltétele volt a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának.

"Úgy vélem, hogy ez jó kompromisszum, egyrészt tiszteletben tartja a görög nép által kifejezett szándékot, másrészt az Európai Unió szabályait is" - fogalmazott Hollande egy párizsi sajtótájékoztatón. "Görögországnak a következő hetekben be kell bizonyítania, hogy betartja a kötelezettségvállalásait" - tette hozzá. 

Az eurócsoport nyilatkozatot tett közzé, amelyben az Európai Bizottság pár órával korábbi szóhasználatával élve a pénzügyminiszterek úgy fogalmaznak, hogy az Athén által javasolt reformintézkedések listája a korábban trojkának nevezett intézményi hármas, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint "kellőképpen átfogó, hogy megfelelő kiindulópontként szolgáljon" a mentőcsomag és a hozzákapcsolt reformprogram soron következő felülvizsgálatának lezárásához.

Hollande egyben ígéretet tett arra, hogy miután "Franciaország mindig betartotta a vállalásait, most is be fogja".

Egy brüsszeli forrás kedden jelezte, hogy francia költségvetési tervezetről szóló brüsszeli álláspont nyilvánosságra hozását péntekről március elejére halasztották, annak érdekekében, hogy a döntés "ne zavarjon bele a görög dossziéba".

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: