KSH: 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban

A fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.


Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt, januárban egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árszínvonalat.

A KSH adatai szerint a maginfláció decemberhez képest változatlan maradt, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 0,7 százalékos volt a decemberi 0,9 százalék után, amit a korábban közölt 0,8 százalékról módosított a KSH. 

Mináry Borbála elmondta, hogy az élelmiszerek ára decemberhez képest nőtt ugyan, de tavaly ugyanígy volt az év első hónapjával, ahogyan kifutottak a decemberi akciók. Hozzáfűzte: a szeszesitalok is drágultak az adóemelés hatására.

Az év első hónapjára tovább gyorsult a fogyasztó árak csökkenése: tavaly októberben 0,4, novemberben 0,7, decemberben pedig 0,9 százalékkal csökkentek az árak, Mináry Borbála szerint ugyanakkor nem lehet deflációról beszélni. 

Januárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index decemberhez képest 0,1 százalékos árnövekedést,  míg tavaly  január óta 1,0 százalékos csökkenést jelzett. 

Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (6,8 százalék), a csokoládé, kakaó (2,9 százalék), a kávé (2,7 százalék), a liszt (1,5 százalék), valamint a tojás (1,4 százalék) ára. Csökkent a cukor (1,6 százalék) és a tej (0,4 százalék) ára. 

A szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak januárban, miután a tömény italok ára 4,8 százalékkal megugrott, a dohányárúk drágulása viszont csak 0,2 százalékos volt.  

A szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt, a kéményseprési szolgáltatások drágulása miatt a szemétszállítás csoportban átlagosan 4,9, a megyei autópálya matrica bevezetésének hatására az autópályadíj, gépkocsi kölcsönzés és parkolás csoportban átlagosan 6,3 százalékkal nőttek az árak a múlt hónapban.

 Az átlagnál nagyobb mértékben csökkent a ruházkodási cikkek ára, 3,3 százalékkal. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek,járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára szintén csökkent, 3,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. 

A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára nem változott.

Tavaly januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (20,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (5,5 százalék), az étolaj (5,2 százalék), valamint a liszt (3,2 százalék) ára. Drágult viszont a tojás (4,9 százalék) és a házon kívüli étkezés (2,2 százalék). A szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak, ezen belül a tömény italok 4,4, a dohányárúk 3,2 százalékkal kerülnek többe, míg a bor 4,9, a sör 1,6 százalékkal olcsóbb lett, mint tavaly januárban. 

A szolgáltatások díjai  átlagosan 1,7, százalékkal emelkedtek. Ezen   belül a közlekedési tarifák összesen 3,3 százalékkal, a távolsági közlekedésé  5,4 százalékkal emelkedtek, a szemétszállítás 4,6 százalékkal, a háztartás körüli javítások 4,2, az egészségügyi szolgáltatások díja 7,2  százalékkal emelkedett. 

 Az egyéb cikkekért 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,5 százalékkal csökkent. 

A háztartási energiáért átlagosan 5,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent 2014. januárhoz viszonyítva. 

A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,7, a tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal mérséklődött. 

Mináry Borbála elmondta, hogy a meglévő decemberi adatok alapján az Európai Unió tagállamainak több mint felében csökkentek a fogyasztó árak, a kőolajár világpiaci árának csökkenése miatt. Az EU 28 tagállamában a fogyasztó árak 2014 decemberében átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben a harmonizált előzetes adatok szerint. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (2,5, valamint 2 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Romániában, valamint Ausztriában (1 és 0,8 százalék) volt decemberben.

Forrás: MTI 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: