380 millió forintot kapnak vissza a Lombard Lízing ügyfelei

A Lombard Lízing Zrt.-nek mintegy 380 millió forintot kell visszafizetnie ügyfeleinek, miután az autófinanszírozási társaság a devizahiteleihez kapcsolódó casco biztosítás díját jogsértő módon devizában számította fel - miközben ő forintban fizetett a biztosítónak -, és az árfolyam-különbözetet átterhelte a fogyasztókra - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.


A közlemény szerint az erről szóló, másodfokú, jogerős határozatot február 3-án hirdette ki a Fővárosi Törvényszék, miután a Lombard Lízing fellebbezett az elsőfokú határozat ellen.

A döntés nyomán a pénzintézetnek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 60 napon belül vissza kell fizetnie az érintett fogyasztóknak a tőlük jogtalanul beszedett árfolyam-különbözetet. Az ítélet alapján teljesítendő kifizetés nem kapcsolódik a Lombard Lízing Zrt. devizahitelekkel kapcsolatos, törvényen alapuló elszámolási kötelezettségéhez - írja az MNB.

A Lombard Lízing Zrt. azt követően kezdeményezett pert, hogy a pénzügyi felügyelet 2013. júliusi határozatában megállapította: a pénzügyi vállalkozás deviza alapú gépjárműhiteleihez kapcsolódó csoportos biztosítás keretében felmerülő casco díjakat - amelyeket a Lombard Lízing forintban fizetett meg a biztosítónak - jogsértő módon forint helyett devizában terhelte a fogyasztókra. 

A pénzügyi vállalkozás mintegy 14 ezer, casco biztosítást is tartalmazó gépjárműhitel szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot - kamatfelárat -, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük a kamat részeként - derül ki a közeleményből. 

A hitelintézeti törvény 2011. szeptember 29-i módosítása ugyanakkor meghatározta, hogy a fogyasztói hitelszerződéseknél a pénzügyi intézmények csak kivételes esetben számíthatják fel devizában a díjakat és költségeket, ami a casco díj esetében nem állt fenn.

Az MNB közleményében felidézte: az elmúlt évben valamennyi pénzügyi intézménynél vizsgálatot indított, ahol a fentihez hasonló konstrukcióban kötöttek szerződést a fogyasztókkal. A Lombard Lízinggel együtt nyolc autófinanszírozási társaságnál állapított meg jogszabálysértést a jegybank, amelyekre összességében 37,15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását. Az MNB egyúttal kötelezte az érintett társaságokat, hogy térítsék vissza valamennyi - összesen 24 141 - érintett ügyfelük számára a rájuk terhelt árfolyam-különbözetet.

A visszatérítés teljesítéséről a jogsértő intézmények közül 7 már beszámolt a jegybanknak, folyik az elszámolások ellenőrzése. A Lombard Lízing Zrt. visszatérítését az ítélet nyomán az MNB ellenőrizni fogja - olvasható a jegybank tájékoztatásában.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: