Szakiskolásoknak fejlesztett munkavállalói tananyagot a Liga

A Liga Szakszervezetek Munkavállalói ismeretek címmel szakiskolák számára fejlesztett tananyagot, amelynek tesztelése februárban már el is indult, országszerte tíz szakiskola negyven pedagógusa és 680 diákja vesz részt kipróbálásában - közölte az érdekképviselet szerdán az MTI-vel.


A tananyagot elsőként tesztelő iskolák, tanárok, és diákok visszajelzései alapján véglegesített tananyag később bekerül a szakoktatás rendszerébe, a diákok külön tantárgy keretében szerezhetik majd meg a munkaerő-piacon is szükséges ismerteket. 

A tanulók a tantárgy segítségével önismeretre - kompetenciák felismerése, fejlesztése - tehetnek szert, amely elengedhetetlen a megfelelő munkakör megtalálásához egy-egy szakmán belül. Megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz készítésével kapcsolatban. Feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges "praktikákat" - olvasható a közleményben. 

A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad - hangsúlyozza a Liga. Hozzáfűzik: a tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoporthoz - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia - készült specifikus oktatási- és módszertani segédlet.

A Liga a tananyagot "A munkáért!" című projekt keretében dolgozta ki, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: