Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a román ipari termelés a 2013-ashoz képest - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.


A növekedés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek a teljesítménye 7,5 százalékkal javult, a kitermelő ipar 1 százalékkal nőtt, az energia- és a gáztermelés ugyanakkor 4,7 százalékkal csökkent.

Decemberben éves szinten az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt a nyers, valamint a szezonális és naptári kiigazítással számolt adat szerint is 2013 decemberéhez képest. Ugyanakkor decemberben az előző hónaphoz képest az ipari termelés 13,1 százalékkal csökkent.

A román statisztikai intézet a múlt héten közölte, hogy az ipari megrendelések tavaly 5,8 százalékkal nőttek, az iparban tevékenykedő vállalatok üzleti forgalma pedig ugyanebben az időszakban 7,8 százalékkal nőtt a 2013-as évhez képest.

A román kormány a tavalyi és az idei évre egyaránt 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A Nemzetközi Valutaalap legújabb becslése szerint az idén a román hazai bruttó termék 2,7 százalékkal bővül.

A statisztikai intézet várhatóan pénteken teszi közzé az első gyorsjelentését a román gazdaság tavalyi teljesítményéről.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: