A magyarok nem bíznak a bankokban

A brókerbotrányok miatt megingott az általános pénzügyi bizalom mind a brókercégek, mind a bankok iránt, és felértékelődött a külföldi tulajdonú bankok és a közvetlen külföldi pénzelhelyezés jelentősége a lakosság szemében - derül ki a Bankmonitor.hu kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.


A szakportál március 26. és 29. között, 1100 fő megkérdezésével végzett, nem reprezentatív felmérésében a kérdőívet kitöltők 42 százaléka válaszolta, hogy "erősen megingott a bizalma" mind a bankok, mind a brókercégek iránt. A válaszadók 20 százaléka aggódik a bankjának, illetve brókercégének esetleges csődje miatt. 

Arra a kérdésre, hogy létezik-e Magyarországon tisztességes brókercég, 17 százalék válaszolt nemmel, további 17 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja. A megkérdezettek közel egyharmada pedig úgy véli, hogy van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességetlenektől. 

Bár az elbizonytalanodás széleskörű, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók közül legtöbben, 33 százalékuk brókercégtől bankhoz vitte a pénzét, ugyanakkor 17 százalék a bankból is kivette a pénzét. 

A befektetésekkel kapcsolatban érzékelt kockázatok közül első helyen szerepel a megtakarítások értékének csökkenése, ezt a válaszadók 54 százaléka említette. Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó pedig úgy véli, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség. 

A piaci szereplők iránti bizalomra is rákérdeztek, és a felmérés eredménye azt mutatja, hogy a legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint 50 százaléka ezekre a szereplőkre bízná rá a pénzét, és jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek, viszont az államkincstár ezeknél lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik. Legalacsonyabb a bizalom a kisebb bankok iránt.  

A Bankmonitor.hu közleménye szerint a felmérésben résztvevők az átlagnál lényegesen magasabb végzettséggel és erősebb anyagi háttérrel rendelkeznek.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: